MojWindows

S uvedením funkcie Continuum v smartfónoch so systémom Windows 10 Mobile sa výrobcovia začali zameriavať na koncept notebookov poháňaných smartfónom. Takéto „hlúpe“ notebooky predstavujú v podstate len pokročilejšiu dokovaciu stanicu s obrazovkou, klávesnicou, batériou a konektormi. O výpočtový výkon sa stará pripojený smartfón.

mirabook

Myšlienka za konceptom je asi taká, že človek so sebou smartfón nosí prakticky celý deň, pričom ten dosahuje dostatočný výkon na bežnú kancelársku prácu a rovnako tak môže obsahovať aj všetky potrebné dáta. Práca na smartfóne však nie je taká pohodlná ako na notebooku, keďže má malú obrazovku a virtuálnu klávesnicu. S využitím režimu Continuum je možné smartfóny používať takmer ako plnohodnotné počítače, no vyžaduje to monitor a ďalšie periférie, čo je pri cestovaní nemysliteľné. A túto medzeru sa snažia pokryť spomínané doky v podobe notebookov bez komponentov. Myšlienka je to síce pekná, no jej praktické rozširovanie doteraz stroskotávalo na cene, keďže dostupný dok stál toľko, čo plnohodnotný notebook.

mirabook-4

Pred časom sa objavil aj crowdfundingový projekt NexDock, ktorý chcel priniesť cenovo dostupnú verziu doku za 119 dolárov, no masová produkcia spustená nebola a niekoľkých kusov sa tak dočkali len ľudia, ktorí projekt finančne podporili. Novou nádejou pre záujemcov sa teraz stáva francúzska spoločnosť Miraxess, ktorá na veľtrhu CES 2017 prezentovala svoj Mirabook. Ten podporuje nie len Continuum, ale aj funkciu Andromium zo smartfónov so systémom Android.

mirabook-2

Mirabook ponúkne 13,3-palcovú obrazovku, reproduktory, dvojicu konektorov USB Type-C, 3,5 mm audio jack a čítačku pamäťových kariet. Výrobca síce udáva 24-hodinú výdrž batérie a to dokonca počas toho, ako nabíja smartfón, no nezverejnil informácie o jej kapacite. Po tom, ako Microsoft avizoval, že na ARM architektúre pobeží plnohodnotný Windows 10 môžu zariadenia ako Mirabook získať na popularite. Výrobca Miraxess plánuje financie získať pomocou kampane cez stránku Indiegogo so začiatkom v marci, prípadne apríli tohto roka. Plánovaná cena má predstavovať 299€, čo je stále pomerne veľa a pre väčšinu ľudí tak Mirabook určite nebude atraktívnou voľbou.

Zdroj: Techradar, Laptopmag

05.01.2017

+