MojWindows

Microsoft v uplynulých dňoch už tradične zverejnil svoje finančné výsledky za uplynulý štvrťrok. Redmondskej spoločnosti sa celkovo darilo. Dosiahla tržby na úrovni 24,1 miliárd dolárov, z čoho takmer štvrtinu predstavoval čistý zisk – 5,2 miliardy dolárov.

Najväčším dielom sa na celkovej tržbe podpísal segment More Personal Computing, kam spadajú kľúčové produkty ako operačný systém Windows, konzola Xbox, či dokonca aj smartfóny. Tržba tohto segmentu kvôli zníženiu predajov súvisiacich so smartfónmi, ako aj konzolou Xbox medziročne poklesla o 5% na celkových 11,8 miliárd dolárov. Pokles zaznamenali výnosy z herného segmentu a Surface zariadení. Naopak darilo sa predaju OEM licencií operačného systému Windows a ďalším produktom a cloudovým službám pridruženým k Windows.

Smartfóny prispeli len sumou 200 miliónov dolárov, čo medziročne predstavuje pokles 81%. Ešte pred dvomi rokmi pritom išlo o sumu 2,28 miliárd dolárov. Pri aktuálnej politike Microsoftu v oblasti smartfónov sa ale niet čomu čudovať.

Segment Productivity and Business Processes sa na celkovej tržbe spoločnosti podieľal sumou 7,4 miliardy dolárov. Medziročne tak vykázal nárast len o jednu desatinu. Najväčšie zisky vykázali nástroje Office a cloudové služby pre komerčných aj bežných zákazníkov. Počet predplatiteľov služby Office 365 narástol na 24,9 miliónov. K zisku v tomto segmente prispela sumou 228 miliónov dolárov aj sociálna sieť LinkedIn, ktorej odkúpenie Microsoft úspešne dokončil začiatkom decembra. Microsoft za akvizíciu zaplatil rekordných 26,2 miliárd dolárov.

Náš tip
Microsoft za neuveriteľných 26 miliárd kupuje LinkedIn

Ako posledný sa na tržbách spoločnosti podpísal segment Intelligent Cloud, ktorý sa môže pochváliť obratom 6,9 miliárd dolárov. Medziročne tak vykázal nárast o 8%. Najviac sa na tom podpísali serverové a cloudové služby, ako aj platforma Microsoft Azure.

Zdroj: Microsoft

29.01.2017

+