MojWindows

Lenovo počas technologického veľtrhu CES 2017 prezentovalo prototyp svojho headsetu pre virtuálnu realitu, ktorý bude pracovať s platformou Windows Holographic vo Windows 10. V porovnaní s konkurenčnými zariadeniami typu Oculus Rift a HTC Vive má byť novinka od Lenova ľahšia, komfortnejšia pri nosení a hlavne podstatne lacnejšia. Finálny produkt má dosahovať váhu 350 gramov pri použití dvojice OLED panelov s rozlíšením 1440 x 1440 bodov. Na prednej strane headsetu je umiestnená dvojica kamier, ktorá má umožňovať prácu aj s aplikáciami určenými pre rozšírenú realitu.

lenovo-prototype-vr-headset-7

Ako bolo pred časom avizované zo strany Microsoftu, headset v sebe integruje všetky potrebné senzory, čo znamená, že pre používanie nie je potrebná žiadna externá výbava ako kamery a podobne. Stále je však vyžadované prepojenie s počítačom pomocou káblov. No aj na tomto fronte došlo k minimalizácii, ako to len šlo. O všetko potrebné sa tak stará len dvojica káblov.

Náš tip
Microsoft upresnil oficiálne hardvérové požiadavky pripravovaných VR headsetov

lenovo-prototype-vr-headset-1

Čo sa týka herných ovládačov, Lenovo nebude vyrábať nič vlastné a spolieha sa na ďalších výrobcov, ktorí majú pripraviť modely „ušité“ presne na mieru pre použitie s platformou Windows Holographics. No fungovať budú napríklad aj gamepady z konzoly Xbox One.

lenovo-prototype-vr-headset-5

Podľa vyjadrenia zástupcov spoločnosti Lenovo bude s headsetom možné používať ľubovoľnú aplikáciu z Windows Store. Bežať bude v špeciálnom režim, ktorý má pre používateľa simulovať pocit diváka v kinosále, podobne ako to je pri streamovaní obsahu z konzoly Xbox One do headsetu Oculus Rift. Pri používaní aplikácií vytvorených pre virtuálnu realitu má byť zážitok ale podstatne lepší. Pre platformu Windows Holographics bude dokonca možné upravovať aj aplikácie pôvodne vytvorené pre headset HoloLens. Zatiaľ nepomenovaný headset od Lenova bude k dispozícii počas roka 2017 za cenu v rozmedzí 300 až 400 dolárov.

lenovo-prototype-vr-headset-6

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži

Zdroj: TheVerge
Foto: WindowsCentral

03.01.2017

+