MojWindows

Lenovo sa rozhodlo pri návrhu klávesnice pre digitálny domov zvoliť svojský prístup. Predstavilo ovládač Lenovo 500 Multimedia Controller, ktorý síce vyzerá ako zmenšená klávesnica, no celý jej porvch funguje zároveň ako kapacitný multidotykový touchpad. Nechýba pritom podpora pre rôzne gestá v systéme Windows 10.

To znamená, že sa na nej dá písať ako na klasickej klávesnici, pripadne kĺzať prstami po povrchu a pracovať s ňou ako s touchpadom. Vďaka tomu je ovládač použiteľný s celou škálou zariadení od smart televízorov, cez notebooky, projektory, mini počitače a ďalšie interaktívne zariadenia. Celkovo sa na klávesnici nachádza 80 kláves, vrátane 6tich slúžiacich na ovládanie multimédií.

lenovo-500-multimedia-controller-1

Lenovo 500 Multimedia Controller sa pripája bezdrôtovo cez špeciálny dongle do USB portu, takže prostý Bluetooth bohužiaľ nestačí. Bezdrôtový dosah podľa informácií od Lenova dosahuje až 20 metrov.

lenovo-500-multimedia-controller-2

Ovládač bol navrhnutý tak, aby používateľ prstami dosiahol na všetky klávesy a zároveň mohol ovládať aj touchpad. Pre používateľov to v praxi znamená, že môžu pracovať potiahnutím, gestami, či klikaním, ktoré sú spájané s ovládaním menu, surfovaním, či prácou v aplikáciách alebo môžu používať klávesnicu na rýchle zadávanie hesiel, webových stránok, písanie správ a podobne.

lenovo-500-multimedia-controller-3

Pri návrhu sa Lenovo jasne snažilo vyhnúť ostrým hranám a kde sa to dalo, tam stavilo na zaoblenie. Dôvodom má byť nie len pohodlné držanie, ale aj ľahké zdvihnutie zo stola, či iného povrchu. Celková váha ovládača predstavuje 141 gramov, čo je približne váha priemerného smartfónu a používanie by tak nemalo byť zbytočne únavné. O napájanie sa stará dvojica AAA batérie, ktoré majú postačovať na 8 mesačnú prevádzku. Ovládač sa má v predaji objaviť počas marca 2017 za cenu na úrovni 50€.

06.01.2017

+