MojWindows

Google dnes vydal novú verziu svojho populárneho webového prehliadača Chrome. Verzia s číselným označením 56 so sebou prináša viacero dlhšie žiadaných a šikovných noviniek. Jednou z nich je zobrazovanie upozornení pri prehliadaní webových stránok, ktoré používajú nešifrované HTTPS spojenie. Chrome toto upozornenie zatiaľ nebude zobrazovať na každej jednej stránke. Prioritou sú momentálne weby, ktoré pracujú s formulármi, kde používateľ zadáva heslo alebo informácie o kreditnej karte.

Pokiaľ navštívi niektorú z takýchto stránok, bude o tom informovaný pomocou červeného upozornenia „Nezabezpečené“ vedľa webovej adresy. Neskôr by malo dôjsť k rozšíreniu zobrazovania upozornení pri návšteve všetkých nezabezpečených stránok.

chrome_not_secure_red

Ďalšou pomerne veľkou zmenou vo verzii 56 je natívne zapnutie HTML5 namiesto doplnku Flash pre všetkých používateľov. Tvorcovia prehliadača mysleli aj na ľudí, ktorí si potrpia na kvalitnú hudbu. Pribudla v ňom totiž natívna podpora pre formát FLAC. V novej verzii nechýba ani množstvo vylepšení pod kapotou, primárne sú však určené pre tvorcov webových stránok a aplikácií.

Asi najväčším vylepšením je ale rýchlejšie načítavanie webových stránok pri ich obnovovaní. Chrome bude od verzie 56 na mobilných zariadeniach aj počítačoch stránky obnovovať až o 28% rýchlejšie ako doteraz. Postará sa o to nový prepracovaný algoritmus pre spracovávanie požiadaviek.

Najnovšia verzia prehliadača so sebou navyše priniesla aj 51 bezpečnostných záplat. Google za ich identifikáciu rozdal bezpečnostným výskumníkom odmeny v celkovej výške 54 tisíc dolárov.

26.01.2017

+