MojWindows

Virtuálna realita bude tento rok pre väčšinu výrobcov hlavnou témou, na ktorú sa budú zameriavať pri návrhu a predstavovaní svojich produktov. Napriek tomu, že sa dostáva k čoraz väčšiemu počtu používateľov, tento proces spomaľuje potreba dostatočného výpočtového výkonu, ktorý sa štandardne „ukrýva“ v objemných počítačoch náročných na priestor a prenášanie. A na tieto problémy sa rozhodla zamerať spoločnosť ASUS, ktorá na veľtrhu CES 2017 predstavila kompaktný počítač VivoPC X, pripravený na virtuálnu realitu.

asus-vivopcx2

Srdcom počítača VivoPC X je procesor Intel Core i5 generácie Kaby Lake, ktorý doprevádza 8 GB operačnej pamäte, 512 GB SSD disk a grafická karta Nvidia GTX 1060. Nejde síce o žiadneho extrémneho trhača asfaltu, no na základne hranie vo virtuálnej realite postačuje. ASUS pritom láka hlavne na minimalistický dizajn tohto počítača a prijateľnú cenu. Tá sa má pohybovať na úrovni v prepočte 790 €, čo pri použitých komponentoch nie najhoršie.asus-vivopcx

Pozornosti pri návrhu neušla ani potreba dostatočnej cirkulácie vzduchu, aby sa komponenty pri vysokom zaťažení náhodou neprehrievali. Okrem bočných prieduchov na skrinke malo dôjsť k použitiu špeciálnej tepelnej trubice (HeatPipe) pre lepší rozvod tepla na procesore. Hlavnými lákadlami počítača VivoPC X sú nízka váha a kompaktné rozmery. kedy nie je o moc väčší ako moderné konzoly. Pri váhe 2,3 kg navyše nebude pre používateľov najmenším problémom počítač v prípade potreby prenášať napríklad do obývačky, kvôli pripojeniu k televízoru a podobne.

asus-vivopcx3

ASUS sa zameral aj na zabezpečenie dostatočnej konektorovej výbavy pre pripojenie VR headsetov a potrebného príslušenstva. VivoPC X ponúka štvoricu USB 3.1 a dvojicu USB 2.0 portov, ako aj dvojicu konektorov HDMI a DisplayPort. Novinka sa má v predaji objaviť počas marca.

Náš tip
BRIX-GZ1DTi7 – výkonný herný minipočítač s netradičným vzhľadom

Zdroj: TheVerge

03.01.2017

+