MojWindows

Takzvaná modrá obrazovka smrti (Blue Screen of Death)  je známa asi každému používateľovi operačných systémov Windows. Tých, ktorí sa za roky používania Windows s BSOD nestretli, je len veľmi málo. Dnes je síce situácia podstatne lepšia ako niekedy, no stále sa pravidelne objavuje v súvislosti s poškodeným hardvérom, nesprávnymi ovládačmi, vírusmi a podobne.

Hoci modrá obrazovka smrti prešla so systémom Windows 10 viacerými zmenami, vrátane pridania QR kódov, stále používateľom poskytuje len málo informácií o tom, prečo došlo k jej zobrazeniu, a ako tieto problémy riešiť. Frustrácia sa dostaví hlavne pri jej opakovanom zobrazovaní s generickými hláškami ako „KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR“. Microsoft sa používateľom síce v takýchto prípadoch snaží pomôcť cez svoje oficiálne fóra, no stále to nie je tým pravým orechovým.

Modra obrazovka smrti

Nová obrazovka smrti pre testovacie zostavenia Windows 10

S narastajúcou popularitou programu Windows Insider sa Microsoft rozhodol vizuálne rozlíšiť problémy na zariadeniach s testovacími, menej stabilnými zostaveniami, od tých, kde sú používané stabilné verzie Windows 10. Nové testovacie zostavenia tak budú pri vážnych problémoch zobrazovať zelenú obrazovku smrti. Pomôcť to môže napríklad pri rýchlejšom identifikovaní problémov zavedených vývojármi.

No, či je obrazovka smrti modrá alebo zelená, zúfalstvo v očiach používateľov pri jej zobrazení naďalej pretrváva. Možno by to predsa len chcelo aj trošku iné zmeny.

gsod

Na túto zaujímavosť prítomnú v testovacom zostavení Windows 10 s označením 14997, upozornil vo forme hádanky na sociálnej sieti Twitter priamo programový manažér z Microsoftu – Matthijs Hoekstra.

Zdroj: neowin

29.12.2016

+