MojWindows

Na Slovensku dnes s podporou Microsoftu odštartovala celosvetová iniciatíva Hodina kódu, ktorú podporuje viac ako 100 partnerov, vrátane veľkých technologických firiem. Cieľom tejto iniciatívy je motivovať ľudí k získaniu praktických digitálnych zručností a ukázať im, že programovanie môže byť aj zábava.

V tabletovej triede na Hotelovej akadémii na Mikovíniho ulici v Bratislave sa stretlo 20 talentovaných študentov a finalistov súťaže Kodu Cup. Hodinu kódu si prešli spolu s ďalšími základnými, strednými a vysokými školami z rôznych kútov Slovenska, ktoré sa pripojili prostredníctvom Skype videohovoru. Počas týždňa Hodiny kódu sa však budú pridávať aj ďalšie školy na Slovensku. Cieľom je zapojiť  50 rôznych základných a stredných škôl.

hodina-kodu-2016-2

Hodinu kódu na Slovensku podporili aj tento rok známe osobnosti ako napríklad športovec Filip Šebo či herci Zuzana Haasová a Robo Jakab.

„Pre mňa je to úplne cudzí svet, ale aj napriek tomu som to zvládol,“ priznal sa herec Robo Jakab, ktorý si taktiež vyskúšal, aké je to programovať v lekcii obľúbenej hry Minecraft. „Môžem sa hrať, ale popritom pochopím aj princíp tej hry,“ dodáva Jakab, ktorý zároveň vyzval deti, aby sa zapojili do Hodiny kódu.

https://www.youtube.com/watch?v=rfrxbgS15Lw

Do programovania sa môže v týždni od 5. do 11. decembra 2016 zapojiť akákoľvek škola alebo záujmový krúžok či jednotlivci. Učitelia môžu prihlásiť svoju triedu cez jednoduchý formulár na stránke www.hourofcode.com/us/sk a absolvovať so študentmi Hodinu kódu počas vyučovania, pričom po registrácii sa ich škola zobrazí aj na globálnej mape.

Deti si môžu vyskúšať programovanie v rôznych lekciách, ktoré sú postavené napríklad na svete Minecraft, Star Wars, Moana, Angry Birds či Frozen. Lekcie Hodiny kódu sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli pochopiť základy fungovania programovacích jazykov.

Náš tip
Otvorenie tabletovej triedy alebo Vzdelávanie tretieho tisícročia

05.12.2016

+