MojWindows

Aplikácia f.lux upravuje teplotu farieb obrazovky v závislosti od aktuálneho času. Počas dňa tak nepocítite žiadnu zmenu, no ako sa priblíži noc a slnko začne zapadať, obrazovka postupne získa výrazný červeno-oranžový nádych. f.lux stavia na štúdiách, ktoré ukazujú, že ľudia, ktorí v nočných hodinách pozerajú na obrazovku, zaspávajú ťažšie a majú zníženú kvalitu spánku.

Vychádza to z toho, že počas dňa sme vystavení jasnému slnečnému svetlu, ktoré nám pomáha ostať v bdelom stave. Ako sa však zotmie, mozog začne produkovať hormón melatoním a telo tak dostáva najavo, že prichádza čas na oddych. Keď sa však do noci pozeráme na jasnú obrazovku počítača, mozog dostáva zmiešané signály a produkcia melatóninu klesá. Mnoho z nás si pri nočnej práci za počítačom síce pomáha znížením jasu obrazovky, no väčším problémom má byť práve vyžarovanie modrého svetla.

Náš tip
Windows 10 sa možno dočká funkcie pre potláčanie modrého svetla

Aplikácia po spustení automaticky deteguje geografickú polohu zariadenia na základe čoho vypočíta a nastaví vhodný čas pre svoju aktiváciu. V nastaveniach je dobré zmeniť rýchlosť prechodu z 20 sekúnd na 60 minút, vďaka čomu si na zmenu zvyknete oveľa ľahšie. Nárazový prechod nemusí byť hlavne v začiatkoch vôbec príjemný. Dôležité je poznamenať, že f.lux nevykonáva žiadne trvalé zmeny v nastaveniach, všetko je to len softvérová úprava a po vypnutí aplikácie sa obrazovka dostáva do svojho štandardného stavu.

budik

A tu prichádza na rad aplikácia f.lux. Ako sa začne znižovať intenzita slnečného žiarenia, aplikácia začne postupne upravovať teplotu farieb obrazovky tak, aby eliminovala vyžarovanie modrého svetla. Teória je taká, že pozeraním na obrazovku s teplejšími farbami sa oči namáhajú podstatne menej a nakoľko človek nie je vystavený modrej zložke svetelného spektra, mozog produkuje viac potrebných hormónov pre rýchlejšie zaspanie a kvalitný spánok.

Pri práci s grafikou, úpravu fotiek, hranie hier, sledovanie filmov a ďalšie úkony, ktoré vyžadujú presnú farebnú reprodukciu samozrejme nejde o vhodné riešenie. Tvorcovia aplikácie na túto skutočnosť mysleli a cez nastavenia umožňujú dočasné vypnutie aplikácie na jednu hodinu, prípadne dve a pol hodiny cez takzvaný filmový mód. Ďalšou možnosťou je vypnutie aplikácie do východu slnka.

f-lux

V teoretickej rovine má f.lux všetky predpoklady k tomu, aby skutočne pomohla, no praktické skúsenosti sa líšia a rozhodne nebude vyhovovať každému. Používatelia sa v zásade delia na tri tábory – tých, ktorým aplikácia pomohla a zaspáva sa im lepšie, tých, ktorým mala pomôcť znížiť únavu očí, a do tretice tých, podľa ktorých nemala žiaden efekt. Najlepšie je teda aplikáciu vyskúšať na vlastnej koži a vyhodnotiť, či sa Vám skutočne zaspáva ľahšie a máte menej unavené oči. Myslite však na to, že určitý čas potrvá, kým si na zmenu vôbec zvyknete. Stiahnuť sa dá úplne zadarmo z oficiálneho webu.

05.12.2016

+