MojWindows

Obľúbený internetový prehliadač Chrome sa v týchto dňoch dočkal novej stabilnej verzie s poradovým číslom 55, ktorá prináša dôležitú zmenu. Prehliadač od tejto verzie začína natívne blokovať obsah vyžadujúci doplnok Flash Player. Tento doplnok dlhodobo nemá dobrú povedať, čo sa týka bezpečnosti a prakticky neprejde mesiac bez toho, aby sa neobjavili nové bezpečnostné zraniteľnosti ohrozujúce milióny používateľov internetových prehliadačov. Výrobcovia tak dlhodobo avizujú, že sa podpory pre Flash sa chystajú zbaviť a prednosť namiesto neho dostane HTML5. Svoje slová sa tak rozhodol so svojim prehliadačom medzi prvými splniť Google.

Nakoľko množstvo webových stránok nie je pripravené na odchod Flashu do úzadia, prehliadač na to musí byť pripravený. Pri načítaní stránky s obsahom vo Flashi, používateľa na túto skutočnosť upozorní a cez dialógové okno mu umožní Flash zapnúť. Desiatka najvýznamnejších stránok navyše dostala špeciálnu výnimku, kedy sa obsah načíta bez výzvy na potvrdenie zo strany používateľa. Udelená výnimka má trvať iba rok. Po uplynutí tohto časového obdobia si bude prehliadač pýtať povolenie, ako v prípade ostatných stránok.

Stránkami, ktoré dostali výnimku sú Facebook.com, YouTube.com, Yahoo.com, Live.com, VK.com, Yandex.ru, Twitch.tv, OK.ru, Amazon.com a Mail.ru.

Chrome vo verzii 55 okrem natívneho blokovania Flashu prináša aj opravy chýb a celkovú optimalizáciu. Google informuje, že prehliadač bol doplnený o 36 bezpečnostných aktualizácií, z čoho hneď 26 vzniklo vďaka externým pracovníkom, ktorí odhalili bezpečnostné riziká. Čo sa týka spomínanej optimalizácie, vylepšený bol hlavne JavaScript V8 engine. Ten má na vybraných webových stránkach spotrebovávať približne o polovicu menej operačnej pamäte.

Zdroj: neowin

06.12.2016

+