MojWindows

Konzoly boli pre mnohých z nás vôbec prvým kontaktom s herným svetom a do veľkej miery sú koniec-koncov zodpovedné za revolúciu herného priemyslu. Aj po viac ako troch desaťročiach, odkedy na trhu kraľovala legendárna značka Atari, si nielen pevne držia svoje zaslúžené miesto na trhu, no stále majú hráčom čo povedať.

Za ostatné roky prešiel celý priemysel poriadnymi zmenami, ktorým sa prirodzene nemohli vyhnúť ani konzoly a napriek tomu, že trhu už vládnu počítače, hranie na konzolách so sebou aj po rokoch pre nemalú časť hráčov nesie neopakovateľné čaro a pre tých starších aj poriadnu dávku nostalgie. Tento týždeň bol pre nás, hráčov, obrovskou udalosťou, ktorá nám pripomenula, ako rýchlo beží čas. Herná konzola Xbox totiž oslávila už svoje 15. narodeniny. Naskytla sa nám tak skvelá príležitosť zaspomínať si, pozrieť sa na to, ako to vyzerá dnes a dokonca nahliadnuť aj za oponu blízkej budúcnosti. Xbox si to predsa len zaslúži.

Prichádza DirectX Box

Microsoft experimentoval na konzolovom poli už dávno predtým, ako začal s produkciou dnes svetovo známej konzoly Xbox. Jeden čas dokonca vŕtal do softvérovej platformy pre Sega Dreamcast s cieľom vytvoriť jednoduchý spôsob ako na ňu priniesť Windows hry. Tento smer sa ukázal byť slepou uličkou, a tak svoju energiu sústredil na vytvorenie vlastného produktu, kde využije svoje herné technológie. Názov, ktorý konzola Xbox dostala, je pritom skratkou pre DirectX Box, práve po vzore API DirectX.

Konzola Xbox bola prvýkrát na trh uvedená 15. novembra 2001 a v holej podstate išlo o počítač v krabici. Keď sa dnes spätne pozeráme na procesor Intel Pentium III s frekvenciou 733 Mhz, 64 MB operačnej pamäte a pevný disk s kapacitou 8 GB, na tvár sa nám tlačí úsmev. Prvý Xbox bol však priekupníkom a to hneď z  niekoľkých dôvodov. Išlo o prvú konzolu so zabudovaným pevným diskom a prvou konzolou so sieťovým portom. Len rok po jej uvedení došlo k spusteniu služby Xbox Live, ktorá do dnešného dňa spája milióny hráčov po celom svete. A práve vďaka jej skvelému spracovaniu Xbox získava oproti konkurencii jasnú výhodu.

xbox-3

No začiatky boli napriek tomu ťažké. Najväčšia kritika sa sústredila na objemnosť konzoly a nezvykle robustný ovládač. Napriek tomu sa Xbox postupne prebojoval do sŕdc miliónov hráčov, k čomu nesporne pomohol aj úspech série Halo. Po úspechu na domácom poli sa Microsoft rozhodol expandovať aj na japonský trh, čo v konečnom dôsledku prinieslo novú, uhladenejšiu verziu ovládača s názvom Xbox Controller S. S odstupom času je zaujímavé sledovať, ako sa Microsoft pridržiava konvencie zoštíhlené Xbox produkty označovať písmenom S až do dnešného dňa.

Náš tip
Takto mal vyzerať ovládač pre Xbox podľa prvotných návrhov

Vzostupy aj pády 

V máji roku 2005 sa Microsoft konečne odhodlal odhaliť svoje plány na pripravovanom nástupcovi, konzole Xbox 360. Už z počiatku bolo mnohým jasné, že na trh sa chystá prísť niečo poriadne ambiciózne. A hoci sme sprvu dostali prevratnú konzolu s masívnym výpočtovým výkonom, neskôr si to vyžiadalo svoju daň. Použité komponenty – trojjadrový procesor IBM Xenon, grafická karta ATI Xenos, 512 MB operačnej pamäte a 20 GB pevný disk sa prejavili na obrovských problémoch s prehrievaním. Viacero zdrojov pritom uvádza, že Microsoft vývoj celkovo urýchlil a potrebným testom nevenoval zaslúženú pozornosť. Nech už to bolo akokoľvek, poriadne si to odskákal. Xbox 360 tak svoje miesto v histórii získala aj kvôli tomu, že prvé modely patrili k najnespoľahlivejším komerčne predávaným zariadeniam v oblasti elektroniky.

rrod

Neustále sa objavujúce problémy dostali príznačné meno „Red Ring of Death“, kvôli tomu, že konzola pomocou červenej farby diód signalizovala hardvérovú poruchu. Používatelia nemali na výber a konzolu museli Microsoftu poslať na opravu. Problémy boli pritom rozšírené do takej miery, že Microsoft musel predlžovať záruku a v priebehu niekoľkých rokov na opravách minul približne miliardu dolárov. Situácia tak pre Microsoft nevyzerala vôbec ružovo, no nakoniec sa mu podarilo vrátiť na správny kurz a odvrátiť tak blížiacu sa katastrofu.

Problémy boli postupne vyriešené a konzola sa dočkala dvoch populárnych revízií – Xbox 360 S a Xbox 360 E. Okrem skvelých herných titulov ako Call of Duty, Gears of War, Ghost Recon a Elder Scrolls IV: Oblivion popularite pomohol aj prepracovaný bezdrôtový ovládač. V roku 2010 navyše pribudol pohybový senzor Kinect, ktorý so sebou priniesol populárny titul Just Dance. Išlo aj o prvú konzolu, ktorá sa tešila z populárneho titulu Minecraft, čo po rokoch opäť zvýšilo jej predajnosť. V súčasnosti je pre ňu dostupných viac ako 1200 herných titulov.

xbox-360

Do tretice všetko dobré 

V roku 2013 na trh dorazila tretia generácia konzoly Xbox s prívlastkom One. Vo svojich útrobách obsahuje 64-bitový procesor AMD taktovaný na 1,75 Ghz, grafickú kartu AMD Radeon HD 7000, 8 GB operačnej pamäte a 500 GB pevný disk. Súčasťou je aj Blu-Ray mechanika. Hoci v začiatkoch mala novinka problémy rozbehnúť predaje kvôli rozhodnutiu predávať ju spolu s Kinectom, čo značne zvýšilo cenu v porovnaní s konkurenciou, neskôr si však predsa len našla svoje miesto.

Náš tip
Objednal si notebook, Microsoft mu poslal prototyp konzoly Xbox One

xbox-4

Doteraz sa dočkala dvoch revízií – Xbox One Elite a Xbox One S. Zatiaľ čo Xbox One Elite ako jediný rozdiel prináša SSHD disk, model One S konzolu posúva na novú úroveň. Najnovší model One S je o 40% menší ako pôvodný Xbox One, pričom obsahuje zabudovaný napájací adaptér, podporuje technológiu HDR a prehrávanie videí v rozlíšení 4K. Spolu s vynovenou konzolou prišiel aj mierne upravený ovládač.

Vyznačuje sa zvýšeným komfortom vďaka pogumovanému gripu a elegantným dizajnom v bielom prevedení. Pridaná podpora Bluetooth umožňuje jednoduché bezdrôtové pripojenie k PC s Windows 10 alebo tabletom. Pri oficiálnom predstavení bol ohlásený aj program Xbox Play Anywhere. Pri kúpe digitálnej licencie vybraných hier zákazník získa jednak verziu pre Xbox One, no zároveň aj pre Windows 10. Niektoré hry, ako napríklad Halo Wars 2, majú dokonca ohlásený crossplatformový multiplayer. Microsoft sa teda začína uberať smerom, kedy spája všetkých hráčov bez ohľadu na to, akú platformu používajú.

Náš tip
Čo je to Xbox Play Anywhere a čo znamená pre hráčov?Čo je to Xbox Play Anywhere a čo znamená pre hráčov?

Pre Xbox One bol minulý rok spustený aj program spätnej kompatibility. Vďaka tomu je možné spúšťať a hrať aj hry vytvorené pre Xbox 360. K dnešnému dňu je ich viac ako 280, pričom pravidelne pribúdajú nové a nové tituly. Tento krok je vítaný predovšetkým zo strany hráčov, ktorí vymenili starší model Xbox za nový a ostali im hry.

XboxOneS_TransBG_RGB

Všetky ovládače predávané za ostatných 15 rokov

xbox-6

 

Čo prinesie budúcnosť? Hry v rozlíšení 4K a virtuálnu realitu 

Microsoft už aktívne pracuje na nástupcovi pre Xbox One, ktorého chce predstaviť počas budúceho roka. Stále však dokáže kľúčové informácie držať pod pokrievkou. Následkom toho vieme o novinke pod názvom  Project Scorpio málo. V každom prípade sa k nám počas roka v rôznych rozhovoroch a prezentáciách dostalo viacero útržkov, vďaka ktorým si môžeme utvoriť aspoň približnú predstavu o tom, čo to vlastne Microsoft kuchtí v svojich labákoch.

Project Scorpio ašpiruje na pozíciu najvýkonnejšej hernej konzoly. GPU s výkonom 6 Tflops prinesie prémiové herné zážitky, vrátane hrania v plnom 4K rozlíšení a vysoko kvalitné zážitky vo virtuálnej realite. Project Scorpio sa pridá k rodine Xbox  a doplní konzoly Xbox One a Xbox One S, pričom všetky Xbox One hry a príslušenstvo budú navzájom kompatibilné. Podporovať pritom má aj UWP hry vydávané cez Windows Store.

Project Scorpio bude kvôli týmto aspektom patriť do cenovo vyššej kategórie ako aktuálna generácia reprezentovaná zoštíhlenou verziou Xbox One S. Informoval o tom priamo riaditeľ Xbox divízie Phil Spencer. Túto skutočnosť objasňuje tým, čo sme mohli logicky predpokladať. Scorpio bude prémiovou konzolou určenou pre náročných zákazníkov a Microsoft sa uistí, aby spĺňala všetky požiadavky. To sa teda celkom logicky odrazí na predajnej cene.

Kam sa dostal Xbox za 15 rokov?

15rokov_xbox_statistiky

19.11.2016

+