MojWindows

Zároveň s predstavením aktualizácie Windows 10 Creators a zariadení rady Surface boli na nedávnej akcii v New Yorku okrajovo spomenuté aj pripravované headsety pre virtuálnu realitu. Tie budú ťažiť práve z noviniek obsiahnutých v nadchádzajúcej aktualizácii pre Windows 10. Pôjde napríklad o aplikáciu HoloTour. V nej používatelia môžu cez virtuálnu realitu navštíviť a preskúmať rôzne miesta po celom svete.

Či už chcete z pohodlia svojej obývačky skúmať pamiatky Ríma, pozrieť si Times Square alebo sa prechádzať po Veľkom čínskom múre, s HoloTour to nebude problém. Aplikácia síce bola vytvorená pre HoloLens, no ako bolo prezentované, funguje aj s headsetmi pre virtuálnu realitu.

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži | Prvé dojmy

holotour

Microsoft ohlásil spoluprácu s hardvérovými partnermi ako Acer, Asus, Dell, HP a Lenovo, ktorí majú na trh priniesť headsety pre virtuálnu realitu za prijateľnú cenu. Aktuálnym plánom je dosiahnuť cenovú hranicu 299 dolárov a pokúsiť sa tak priamo konkurovať spoločnostiam ako Oculus, či HTC. Headsety majú priamo v sebe obsahovať všetky potrebné senzory, vrátane tých pre orientáciu v priestore. Na to, aby si používateľ mohol vychutnať virtuálnu realitu, kde sa môže slobodne pohybovať koľko mu len káble dovolia, nebude potrebovať žiadne externé snímače a senzory.

Objavili sa aj informácie, že Microsoft to bude tlačiť smerom k rozšírenej realite, kedy je obrazovka priehľadná a používateľ vidí okolitý svet, kam sa priemietajú virtuálne prvky. Z dostupných informácií však vieme, že pôjde o čistú virtuálnu realitu, kedy sa všetko premieta priamo v headsete pred očami používateľa a okolitý svet nevidí. S počítačom to bude štandarne prepojené káblami, čo trochu obmedzí slobodu pohybu.

windows-10-headset

V ponuke sa má objaviť viacero modelov v rôznych cenových reláciách, od čoho sa budú odvíjať aj celkové možnosti a funkcie. Ďalšie podrobnosti a plány pre virtuálnu realitu bude Microsoft prezentovať počas dvoch akcií v decembri. No už teraz bolo potvrdené, že prvé kúsky na trh dorazia v rovnakom čase ako aktualizácia Windows 10 Creators.

Náš tip
Aktualizácia Creators Update pre Windows 10 príde na jar, toto prinesie | Windows 10

Zdroj: Techcrunch

03.11.2016

+