MojWindows

Len pred pár dňami sa do obehu dostali prvotné informácie o ambicióznom projekte spoločnosti Dell a aktuálne sa objavili ďalšie podrobnosti. Pôvodne malo ísť o extrémne výkonný smartfón s operačným systémom Windows 10 Mobile,  postavený na dvojjadrovom procesore Intel Core M zo série Kaby Lake Y. Tomu malo sekundovať 4 alebo 8 GB operačnej pamäte a pre dáta sa počítalo s 256 GB úložiskom. Chýbať nemala podpora pre microSD karty, predný fotoaparát s rozlíšením 5-megapixelov, snímač dúhovky pre funkciu Windows Hello, či zadný fotoaparát s rozlíšením 8-megapixelov.

Nakoľko Dell počítal až so 6,4-palcovou obrazovkou, išlo prakticky o takzvaný phablet alebo tabletofón, čiže prechod medzi smartfónom a tabletom. Napriek tomu malo ísť o veľmi tenké zariadenie s hrúbkou len 9 milimetrov. Za celým konceptom pritom stála myšlienka vytvoriť zariadenie, ktoré je možné používať ako smartfón, tablet aj počítač. Nejde pritom úplne o novinku, s podobným nápadom prišla aj spoločnosť HP pri svojom smartfóne Elite x3.

Náš tip
HP Elite x3 – smartfón pre biznis ako sa patrí | Prvé dojmy

dell-stack-2

Continuum a špeciálny dok pre vyšší výkon

Zariadenie Stack malo ťažiť z funkcie Continuum, ktorá prostredie mobilného systému dokáže premeniť na to, ktoré poznáme z počítačov. Používatelia tak získajú prístup k  panelu úloh, ponuke Štart a ďalším známym prvkov. Continuum síce má niekoľko nedostatkov, no Microsoft už pred časom ohlásil, že pripravuje viacero zmien a vylepšení. Okrem iného napríklad spúšťanie programov v režime okien.

Dell pritom nepočítal len s jediným produktom. Chcel okolo neho vybudovať rozsiahly ekosystém zaradení, ktoré by rozširovali jeho funkcionalitu. Pripravoval napríklad špeciálnu dokovaciu stanicu. Tá by smartfón po pripojení v podstate premenila na desktopový počítač. Procesor bol dimenzovaný tak, aby mal v smartfóne spotrebu 3,5 W a teda aj nižší výkon, no po pripojení k spomínanému doku začal plne využívať svoje výpočtové možnosti a spotreba by sa zvýšila na 12 W.

Náš tip
Continuum – zo smartfónu takmer plnohodnotný počítač | Recenzia

dell-smartfon-titulka

Experimentovanie a neistý koniec

Portál VentureBeat uvádza, že Dell počas vývoja dokonca zvažoval niekoľko zmien. Namiesto 6,4-palcového smartfónu chcel nakoniec ako prvý vydať 7-palcový tablet bez telefonických možností. Až druhá generácia zariadenia mala byť smartfónom, stále však s rovnakým procesorom.

Problém je ten, že aktuálne nie je známe, čo sa s projektom stalo. Dell na zariadení Stack začal pracovať v roku 2014 a plánoval ho vydať na jar 2017, no nad projektom visí veľk otáznik. Hoci viacero zdrojov uvádza, že projekt bol zrušený, objavujú sa aj tvrdenia, že Dell ho len pozastavil, kým sa nevyriešia niektoré problémy. Napríklad to, že systém Windows 10 Mobile nepodporuje x86 procesory, a preto by sa vyžadoval ďalší vývoj zo strany Microsoftu. Rovnako tak by boli potrebné ďalšie vylepšenia pre Continuum.

Náš tip
HP WorkSpace – virtualizácia desktopových aplikácií v režime Continuum | Technológie

dell-smartfon

Zdroj: VentureBeat

10.11.2016

+