MojWindows

Aplikácia Affinity Photo je jednou z kvalitných alternatív k Photoshopu, ktorú pozitívne hodnotí množstvo profesionálov aj amatérov. To, že ide naozaj o kvalitnú aplikáciu naznačuje aj skutočnosť, že sa honosí titulom najlepšia aplikácia pre Mac OS za rok 2015. Nakoľko bola donedávna dostupná exkluzívne pre operačný systém Mac OS, väčšina Windowsákov ju nepozná. Tvorcovia, spoločnosť Sefif, sa ale aktuálne rozhodli rozšíriť svoj dosah a zamierili si to rovno na zariadenia s Windowsom.

Aplikácia je fotografickým editorom, ktorý obsahuje množstvo jednoduchých aj pokročilých nástrojov na rôzne úpravy. Vytvorená bola s ohľadom na rýchle retušovanie fotografií, no nejde len o ďalšiu priemernú aplikáciu. Podporuje farebný model CMYK, prácu s formátom RAW, 16-bitovú úpravu, ako aj farebný gamut LAB. Nechýba ani podpora pre pluginy z Photoshopu a súbory typu PSD. Medzi funkciami sa nachádza aj dávkové spracovanie fotografií, tvorba panoramatických snímok, skladanie HDR snímok, či rastrové filtre a samozrejme ďalšie desiatky funkcií.

Verzia, ktorá prichádza na operačný systém Windows, obsahuje všetky funkcie, ktoré aj na Macu, a dokonca aj niečo navyše. Aplikácia je momentálne dostupná v beta verzii a to bezplatne. Môžeme ale očakávať, že akonáhle skončí beta test, bude nutné zakúpiť licenciu. Hoci momentálne nie je známe, koľko si vývojári popýtajú za verziu pre Windows, tá pre nahryznuté jabĺčko stojí 50 dolárov. Práve vďaka svojej prijateľnej cenovej politike má v boji s rozšíreným Photoshopom veľkú šancu. Navyše ide o jednorazové zakúpenie licencie, čo znamená, že nové aktualizácie používateľ dostáva bez akéhokoľvek mesačného poplatku.

Keďže momentálne ide o beta verziu, objavujú sa občasné problémy v podobe zaseknutia alebo pádov aplikácie, či chýbajúcich funkcií. V každom prípade, pokiaľ sa venujete úprave fotiek, Affinity Photo stojí za vyskúšanie. Beta verzia je sprístupnená po registrácii cez oficiálnu stránku. Používatelia tak majú šancu aplikáciu poriadne vyskúšať ešte pred tým, ako sa prípadne rozhodnú zakúpiť si ju.

 

15.11.2016

+