MojWindows

Skicár, jednoduchý grafický editor, je súčasťou operačného systému Windows už od nepamäti. Doteraz mu Microsoft nevenoval prílišnú pozornosť, no táto situácia by sa mala už čoskoro zmeniť. V obchode sa totiž objavila moderná, úplne prepracovaná verzia tejto aplikácie navrhnutá s ohľadom na Windows 10. Aplikácia bude prirodzene obsahovať všetky základné nástroje a funkcie, ktoré ju sprevádzajú už roky, no pribudnú aj moderné novinky ako napríklad podpora pre 3D objekty. Už teraz sa niektorým používateľom podarilo získať prístup k ranej verzii, a tak sa objavujú aj prvé reakcie a skúsenosti s touto univerzálnou aplikáciou pre Windows 10.

skicar

Moderný Skicár má bežať veľmi svižne, pričom obsahuje kvalitne spracované animácie. Vylepšená je aj podpora pre dotykové ovládanie, či už s použitím dotykového pera alebo prstov. Aplikácia obsahuje všetky základné nástroje pre úpravu obrázkov ako orezávanie, vkladanie textu, či sady virtuálnych štetcov a ceruziek. Nechýba ani zástup predpripravených 2D a 3D objektov, z ktorých si používateľ môže vybrať. Stále však ide o jednoduchý nástroj pre vykonávanie tých najzákladnejších úprav. Práve to ale má byť aj naďalej cieľom – poskytovať jednoduchý editor s intuitívnym používaním.skicar-2

Okrem prvotných informácií z používania boli zverejnené aj viaceré videá, ktoré zachytávajú novú verziu aplikácie. V jednom demonštračnom videu môžeme vidieť, ako jednoducho sa dajú vytvárať 3D objekty, ktoré je potom možné ďalej upravovať. Vývojári zmenili nástroje ako štetce a fixky tak, aby ich bolo možné používať priamo na spomínaných 3D objektoch.

skicar-3

Informácie o tom, že Microsoft sa rozhodol pracovať na novej verzii Skicáru sa objavili ešte v máji, kedy sa na verejnosť dostali screenshoty zachytávajúce niektorú z raných verzií aplikácie. Nové video ale jasne ukazuje, koľko práce odvtedy vývojári stihli spraviť.

Načasovanie zverejnenia videí je veľmi zaujímavé, nakoľko k tomu došlo len pár hodín po oficiálnom ohlásení veľkej akcie v New Yorku, ktorá prebehne na konci októbra. Podľa viacerých zdrojov bude modernizovaná aplikácia predstavená práve tam, spolu s All-in-One zariadením orientovaným na umelcov. Či to bude skutočne tak sa dozvieme už zanedlho.

Zdroj: TheVerge

10.10.2016

+