MojWindows

Situácia kedy pracujete na notebooku a niekto cudzí vám z boku pozerá na obrazovku, je známa asi každému z nás. Pre bežného používateľa, ktorý surfuje po internete, píše si s priateľmi alebo pozerá seriály síce nemusí ísť o koniec sveta, no stále je to nepríjemné. Keď do toho pridáme napríklad internetové bankovníctvo alebo prezeranie zdravotných záznamov, razom sa to dostáva na inú úroveň.

No a v korporátnom svete, kde sa pracuje s dôvernými informáciami a ich odcudzenie môže znamenať obrovskú finančnú stratu, ako aj poškodenie dobrého mena, je to už úplne iná káva. Štúdie ukazujú, že takzvaný vizuálny hacking, teda neoprávnené získavanie informácií pozorovaním obrazovky obete, začína byť čoraz väčším problémom. Súvisí to s tým, že rastie počet ľudí pracujúcich mimo kancelárie.

Tejto problematike sa začala venovať aj spoločnosť HP, ktorá v spolupráci s 3M predstavila technológiu Sure View. V skratke funguje tak, že používateľ stlačí klávesovú skratku a obrazovka sa stmaví až o 95%, čím efektívne zníži svoj pozorovací uhol. Pri pohľade z rôzneho uhla tak nevítaný sliedil neuvidí prakticky nič. Používateľ, ktorý sa na obrazovku pozerá priamo pritom nie je zapnutím funkcie nijak obmedzený.

V septembri prídu na trh prvé notebooky vybavené touto technológiou a nie je prekvapením, že pôjde o modely EliteBook 1040 a EliteBook 840 primárne určené pre firemný segment. Koľko si pri kúpe notebooku priplatia záujemcovia o túto funkciu HP zatiaľ neprezradilo.

Zdroj: ArsTechnica

25.08.2016

+