MojWindows

Objem dát, ktorý je potrebné skladovať a spracovávať neustále rastie a rovnako tak sa zvyšujú aj nároky na rýchlosť dátového prenosu. Spoločnosť Seagate si toho je plne vedomá a aktívne reaguje. Najnovšie vytvorila 3,5-palcový SSD disk so šialenou kapacitou 60 TB. Tá postačuje na bezproblémové uskladnenie 400 miliónov fotografií zo sociálnych sietí alebo 12 000 filmov v DVD kvalite. Disk však nie je určený bežným spotrebiteľom. Svoje miesto si hľadá vo veľkých dátových centrách.

Vďaka rozmerom sa dá používať v bežnom serverovom slote s rozhraním SAS. Okrem obrovskej kapacity sa disk môže pochváliť rýchlosťou 1500MB/s pri sekvenčnom čítaní a 1000 MB/s pri sekvenčnom zápise.

Seagate

Výrobca sa navyše nechal počuť, že pri zachovaní rozmerov dokáže pomocou svojej technológie vytvoriť aj variant s kapacitou 100 TB. Na trhu sa má objaviť počas budúceho roka. Predajná cena zatiaľ nebola stanovená, no podľa odhadov sa bude pohybovať niekde na úrovni 35 000€.

Predošlým rekordérom v tejto oblasti bola spoločnosť Samsung, ktorá predáva SSD disk s kapacitou 15,36 TB.  Za tohto obra si pýta neskromných 10 000 dolárov.

Zdroj: TheVerge

11.08.2016

+