MojWindows

Microsoft počas konferencie Worldwide Partner Conference informoval, že operačný systém Windows 10, ako aj svoje zariadenia Surface plánuje ponúkať v rámci služby s mesačným poplatkom. Ponuka predplatného je zameraná výhradne na firemných zákazníkov a to bez ohľadu na veľkosť spoločnosti. Ponuka môže byť výhodná pre spoločnosti s premenlivým počtom zamestnancov, kde sa neoplatí uhradiť plnú sumu za licenciu, ktorú nakoniec nebude nikto využívať. Microsoft navyše môže ponúkať ďalšie benefity, kvôli ktorým bude mesačné predplatné pre firmy výhodné.

Windows 10 Enterprise Edition za 7 € mesačne

Nové služby budú poskytované cez partnerský program Cloud Solution Provider. Operačný systém tak nebude predávaný za jednorazový poplatok, namiesto toho pôjde o prenajímanie za mesačný poplatok. Pri cene 7€ za jednu používanú licencii bude dostupný Windows 10 Enterprise Edition. O cenách za produkty Surface zatiaľ neboli zverejnené informácie. Zariadenia sa však majú objaviť aj v kombinácii s ďalšími produktami ako Office 365 a samotným systémom Windows 10. Bližšie informácie sa majú objaviť v priebehu jesene.

Bežní používatelia sa nemusia obávať

Pre bežných spotrebiteľov ostáva prechod na Windows 10 z Windows 7 SP 1 a Windows 8.1 naďalej bezplatný do 29.7. Po tomto termíne bude systém dostupný  zakúpenia jednorazovej licencie, tak ako to bolo u operačných systémov Windows doteraz. Microsoft prízvukuje, že bežní používatelia sa nemusia obávať a ich inovovaný alebo zakúpený Windows 10 nebude nikdy vyžadovať mesačné poplatky za používanie.

Zdroj: Zdnet

13.07.2016

+