MojWindows

Na oficiálnom blogu populárneho komunikačného klienta Skype boli zverejnené viaceré informácie o zmene infraštruktúry. Tá je celá už dlhšiu dobu presúvaná do cloudu. Vďaka tejto zmene došlo k podstatnému zlepšeniu kvality existujúcich funkcií ako zdieľanie súborov, posielanie videospráv, ale aj k spusteniu noviniek ako skupinové videochaty zo smartfónov a funkcií Skype Translator a Skype Bots. Transformácia prebieha už nejaký čas, čo sa prejavilo určitými problémami. Ide napríklad o problém so synchronizáciou správ naprieč viacerými zariadeniami alebo oneskoreným zobrazovaním upozornení. Najpodstatnejšia informácie je, že v súvislosti s prechodom na novú infraštruktúru dôjde k ukončeniu podpory viacerých operačných systémov.

Náhradou má byť Skype for Web

Aj keď ukončenie podpory väčšinou znamená to, že pre danú platformu prestanú vychádzať aktualizácie, tu má byť situácia iná práve kvôli zmene infraštruktúry. Podľa aktuálnych informácií to vyzerá tak, že aplikácia nebude fungovať na iných, ako podporovaných operačných systémoch. Podobná situácia sa pritom odohrala so systémom Windows Phone 7, kedy ukončenie podpory znamenalo, že z daného systému sa už nebolo možné prihlásiť, ani stiahnuť aplikáciu Skype. Microsoft vo svojom príspevku ako náhradu odporúča používať webovú verziu Skype for Web. Medzi podporovanými systémami sú Windows 7, 8, 10, XP a Vista, Windows 10 Mobile, OS X Yosemite, iOS 8 a Android 4.0.3 a vyššie. Najväčšia rana tak prichádza pre používateľov Windows smartfónov.

Skype

86% smartfónov s mobilným Windowsom bez funkčnej aplikácie Skype

Oficiálna stránka hovorí jasne, od novembra 2016 bude ukončená podpora pre systémy Windows Phone 8 a Windows Phone 8.1. Z mobilného Windowsu bude podporovaný už len Windows 10 Mobile. Keď sa pozrieme na rozdelenie Windows smartfónov podľa operačných systémov zistíme, že Windows 10 Mobile je nainštalovaný len na 12% z nich, pričom kombinácia Windows Phone 8 a 8.1 dosahuje 86%. Skype by teda po prechode na novú infraštruktúru „odstrelil“ približne 86% smartfónov s mobilným systémom Windows.

AdDuplexZdroj: Skype 1,  2

25.07.2016

+