MojWindows

Zakrivené monitory sú podľa výsledkov nedávno dokončenej štúdie Harvardskej lekárskej školy šetrnejšie k očiam užívateľov ako porovnateľné ploché displeje. Pri používaní plochých obrazoviek sa totiž viac sťažujú na únavu očí, ťažkosti so zaostrením či na rozmazané videnie. Zakrivené monitory naopak vylepšujú pozorovaciu vzdialenosť od stredu k okrajom, ktorá je bežná u štandardných displejov s plochou obrazovkou. Pracujú totiž s takmer rovnomerným rozložením, aby zodpovedali prirodzenému tvaru ľudského oka.

Prostredníctvom štúdie preskúmali vedci z inštitútu Schepens Eye Research Institute, Mass Eye and Ear na HMS, zdravotné dopady, ktoré môžu spôsobiť počítačové obrazovky. Posúdili možnosti zníženia príznakov syndrómu počítačového videnia  prostredníctvom používania zakriveného monitora. Počas svojho výskumu požiadal tím Harvardskej lekárskej školy účastníkov s ostrosťou videnia 20/20 alebo lepšou, aby sledovali obsah ako na 34-palcovom zakrivenom monitore Samsung, tak na porovnateľnej plochej obrazovke.

HMS Monitory

Každý účastník mal za úlohu vyplniť dotazník pred a po teste. Cieľom bolo zhodnotiť úroveň komfortu pri sledovaní prostredníctvom 22 unikátnych vizuálnych symptómov. Prísne proporčné testovanie odhalilo, že významne viac účastníkov uviedlo určité zhoršenie symptómov (vrátane únavy očí, problémov so zaostrením, rozmazané videnie a bolesti očí) pri sledovaní monitora s plochou obrazovkou, na rozdiel od zakrivenej obrazovky.

Kompletné výsledky výskumu s názvom „Porovnanie plochých a zakrivených monitorov: Únava očí spôsobená vizuálne intenzívnou úlohou“ boli zverejnené počas konferencie Display Week usporiadanej organizáciou Society of Information Display’s (SID), ktorá sa konala v San Franciscu.

Výskumný tím HMS vedený doktormi Elim Peliom a Gangom Luoem predložil svoje zistenia o zakrivených monitoroch v rámci výskumného segmentu Zakrivené a 3D displeje.

03.06.2016

+