MojWindows

Microsoft publikoval do obchodu Windows Store viacero aplikácií, ktoré sú inak bežnou súčasťou operačného systému. Prístup k nim majú ľudia používajúci najnovšie Insider buildy Windows 10. Bezplatne stiahnuť si môžu jednoduchý textový editor WordPad, prehliadač dokumentov XPS Viewer a systémové aplikácie Windows Fax a Skenovanie, ako aj Mapa znakov. Tieto aplikácie zatiaľ nie sú kompatibilné so systémom Windows 10 Mobile a použiť sa tak dajú len na počítačoch. Rovnako tak neobsahujú žiadne pridané funkcie. Ich špecialitou by malo byť to, že bežia v bezpečnejšom režime s použitím mechanizmu sandbox, využívajú virtuálne registre, aby sa zamedzilo prípadným problémom so znížením výkonu systému a pristupujú k novým knižniciam pre systémové volania. Odhliadnuc od tohto,  po stránke funkcionality sa správajú rovnako ako ich protiklady štandardne nainštalované v systéme.

Aplikacie W10

Naskytuje sa teda otázka, prečo by si ich niektorý z používateľov sťahoval, keď ich už má v systéme? Jednou z možností je, že Microsoft ich plánuje zo systému postupom času odstrániť, aby tak znížil jeho veľkosť a používatelia si ich budú musieť doinštalovať. Ďalej je tu možnosť, že ide o prvý krok v ich migrácii na skutočne univerzálne aplikácie. Najpravdepodobnejšie je ale to, že ide o demonštráciu nástroja Desktop App Converter.

Desktop-App-Converter

Ten umožňuje konvertovať Win32 a .NET aplikácie na platformu UWP. Aplikácie tak získajú prístup k Windows 10 funkciám ako napríklad živé dlaždice alebo prepojenie s Cortanou či Centrom akcií. V novej forme následne môžu byť zverejnené v obchode Windows Store. Týmto spôsobom Microsoft možno chce vývojárov motivovať, aby svoje staršie aplikácie priniesli do systému Windows 10. Pokiaľ by však chceli z daných aplikácií spraviť skutočne univerzálne – použiteľné na smartfónoch, počítačoch, konzole Xbox alebo headsete HoloLens, museli by vykonať dodatočné zmeny v ich zdrojovom kóde.

UWPAk by ste z nejakého dôvodu chceli tieto aplikácie vyskúšať musíte používať Windows 10 Insider build 14257 alebo vyšší. Odkazy na Windows Store: WordPad, Microsoft Character Map, Windows Fax and Scan, XPS Viewer.

28.06.2016

+