MojWindows

S pomalým nástupom letnej cestovateľskej sezóny v Intel Security vykonali štúdiu s názvom Digitálny detox: Odpojenie sa počas letnej dovolenky. Jej cieľom bolo porozumieť spôsobom, ako cestovatelia ostávajú digitálne pripojení a zároveň odhaliť akým rizikám vystavujú svoju identitu a zariadenia. Prieskum ukázal aj to, že ľudia rozdielne vnímajú samotný stav odpojenia sa. Napríklad až 65% Američanov ho definuje ako nulové využívanie internetu, no pre polovicu z takmer 14 000 opýtaných znamená to, že nebudú telefonovať. Ukázalo sa aj to, že generácia tých neskôr narodených má prekvapivo menšie problémy vzdať sa počas dovolenky svojich zariadení. Zatiaľ čo vo vekovej skupine 40-50 to zvažuje 37% opýtaných, medzi mladšími ročníkmi s tým problém nemá 49%.

Zistenia vyplývajúce zo štúdie

–    Viac ako polovica (55 percent) Američanov, ktorí mali v úmysle odpojiť sa od svojich digitálnych zariadení počas dovolenky, to nedokázala.
–    65 percent Američanov, ktorí sa zúčastnili na prieskume, tvrdilo, že si dovolenku viac vychutnávalo potom ako sa odpojili. Pociťovali tiež menej stresu a boli vnímavejší na svoje okolie.
–    Zhruba 88 percent Američanov pripustilo, že ich nestresovalo to, že sú odpojení od práce a života doma. 51 percent z tých, ktorí sa odpojili, potvrdilo, že vďaka tomu nadviazali lepšie vzťahy so svojimi spolucestovateľmi.
–    Americkí muži sú ochotnejší nechať svoj telefón doma, keď idú na dovolenku. Zhruba 47 percent mužov povedalo, že by sa zaobišlo bez telefónu. V prípade žien išlo len o 37 percent takých, ktoré by to urobili.
–    Vo svete, kde sa vždy niečo deje, je pre ľudí ťažké sa odpojiť. Až 68 percent amerických účastníkov prieskumu povedalo, že si osobné a pracovné emaily kontrolujú najmenej raz denne, počas každého dňa dovolenky.
–    Američania sú najmenej úspešní v snahe nekontrolovať si pracovné emaily počas dovolenky (49 percent) v porovnaní so Singapurčanmi (61 percent), Kanaďanmi (60 percent), Nemcami (59 percent), Mexičanmi (59 percent), Francúzmi (56 percent), Holanďanmi (54 percent), Brazílčanmi (53 percent) a Španielmi (52 percent).

DSC_2197

Letné dovolenky sú plné rozptýlení a príležitostí a kriminálnici znalí veci sa naučili, ako tieto momenty nepozornosti využiť. Cestovatelia sa môžu stať terčmi kyberzločincov, ktorí počítajú so zraniteľnosťou ľudí a zariadení, čo môže viesť ku sprístupneniu dát a zariadení. Kriminálnici môžu získať prístup k citlivým informáciám prostredníctvom nezabezpečených smartfónov, laptopov a dokonca i nositeľných technológií. Takisto môžu zbierať dáta zo sociálnych kanálov. Preto je dôležite byť opatrní aj pri používaní zariadení počas dovolenky.

Tipy na minimalizovanie bezpečnostného rizika počas cestovania

Buďte obozretní pri pridávaní statusov, selfie alebo všeobecne informácií o vašej polohe. Kriminálnici pomocou sociálnych sietí dokážu lepšie monitorovať miesto vášho pobytu cez aktivitu na sociálnych sieťach a využiť moment, keď ste najmenej chránení. Napríklad tým, že sa pochválite, kedy cestujete na dovolenku, dávate zároveň zlodejom vedieť, kedy nebudete doma.

Opatrní treba byť aj pri používaní Wi-Fi a Bluetooth. Pripojením sa ku nechráneným Wi-Fi a Bluetooth zariadeniam vystavujete svoje osobné informácie potencionálnej hrozbe. Obzvlášť by ste si mali dávať pozor pri výmene platobných a citlivých informácií.

Všímajte si podozrivú aktivitu v histórii na svojom  bankovom účte. Ak nebudete dôkladne monitorovať vlastné pohyby na účte, kriminálnici budú mať prístup k vašim účtom bez povšimnutia z vašej strany.

22.06.2016

+