MojWindows

Microsoft prostredníctvom oficiálneho blogu zverejnil informácie o tom, akých noviniek sa s príchodom aktualizácie Anniversary Update dočkajú herná konzola Xbox One a aplikácia Xbox, ktorá je súčasťou operačného systému Windows 10. Zároveň oznámil, že k prvým majiteľom konzoly časť aktualizácie dorazí prostredníctvom programu Xbox Preview už v priebehu tohto týždňa. V ďalších týždňoch potom dôjde k zverejneniu vynovenej verzie aplikácie Xbox (beta) pre Windows 10. Má ísť pritom o prvú z dvoch plánovaných aktualizácií, ktoré sú zamerané na hernú komunitu. Jedným dychom ale dodáva, že novinky budú na vyskúšanie sprístupňované postupne a nie pre všetkých používateľov naraz.

Novinky pre konzolu Xbox One

Cortana – systém na konzole Xbox One sa konečne dočká integrácie digitálnej asistentky Cortana, pričom fungovať bude ako so slúchadlami, tak aj so senzorom Kinect. Dostupná však bude len vo vybraných krajinách, kam Slovensko nepatrí. Pomocou Cortany budú hráči môcť vyhľadávať nové hry, sledovať, čo hrajú ich priatelia, vytvoriť hernú skupinu, používať príkazy na ovládanie a dokonca pri používaní Kinectu aj zapnúť konzolu. Postupom času má byť dostupnosť aj funkcionalita rozšírená, no podrobnosti nie sú dostupné.

Vynovená Herná Kolekcia – rozhranie kolekcie hier bude aktualizované, aby reagovalo rýchlejšie a hráči sa v ňom mohli jednoduchšie orientovať. Medzi pripravovanými zmenami je rýchlejší prístup k položke „Ready to install“, ako aj zobrazovanie viacerých informácií o hrách zaradených v čakačke.

1608-3

Vyhľadávanie priateľov na Facebooku – pribudne funkcia, ktorá umožňuje vyhľadávať a pridávať svojich priateľov z Facebooku medzi priateľov v Xbox Live.

Vylepšené zdieľanie – zdieľanie obrázkov obrazovky, herných klipov a dosiahnutých achievementov bude podstatne zjednodušené a po novom bude pre úspešné zdieľanie potrebné vykonať menej úkonov.

1608-4

Aplikácia Xbox v systéme Windows 10

Úprava a zdieľanie klipov z GameDVR v ľubovoľnom editore – videá zaznamenané pomocou funkcie GameDVR bude možné upravovať v ľubovoľnom video editore bez rozdielu toho, či sú vytvorené na konzole Xbox One alebo na počítači. Po ukončení úprav bude výsledné video možné nahrať naspäť do služby Xbox Live.

Vylepšená správa videí cez GameDVR  – vytvorené videá budú hráči môcť spravovať priamo zo svojho profilu. Taktiež budú môcť zdieľať, spúšťať nové uploady a sledovať ich stav.

Herný panel umožní nahrávať videá v 60 fps– s použitím nového nastavenia kvality záznamu „Very high“ bude prostredníctvom Herného panelu (Win + G) možné nahrávať videá so snímkovaním 60 fps.

1608-5

Zdieľanie na Twitter priamo z aplikácie Xbox – herné snímky a videá bude možné zdieľať priamo na sociálnu sieť Twitter

Herný panel vylepšený pre podporu režimu celej obrazovky – pribudne podpora pre používanie Herného panelu v niektorých hrách pri použití režimu celej obrazovky. Momentálne ide o pridanie podpory pre šesť titulov:  League of Legends, World of Warcraft, DOTA 2, Battlefield 4, Counterstrike: Global Offensive a Diablo III.

1608-6

Aplikácia Xbox a konzola Xbox One

Najlepšie PC hry budú zobrazované v Xbox Live – najpopulárnejšie herné tituly z PC dostanú vlastný Game Hub v Xbox Live. Hráči tak prostredníctvom aplikácie Xbox môžu bez rozdielu používanej platformy sledovať, ktoré PC hry hrajú ich priatelia, zdieľať svoje herné videá a obrázky z PC hier a posielať správy priateľom prihláseným v službe Xbox Live. Na konzole Xbox One aj na počítačoch s Windows 10  bude možné aj vytvárať skupinové chaty nezávisle od toho, čo hráči robia.

Prepojenie obchodov Xbox Store a Windows Store – ako sa povrávalo už dlhší čas, vývojári v Microsofte začínajú pracovať na prepojení týchto dvoch obchodov. Hráčom chcú ponúknuť jednotný zážitok, ktorý bude kombinovať to najlepšie z obidvoch verzií. Bude možné filtrovať, vyhľadávať a prehliadať hry a aplikácie podľa typu, čítať recenzie vrátane tých, ktoré sú označené ako najužitočnejšie, ľahšie zistiť tituly dostupné za akciovú cenu a ďalšie vychytávky. Vo Windows Store pribudne viacero nových kanálov, ktoré budú zahŕňať veci ako balíčky hier, epizodické hry, virtuálne meny, herné prídavky a balíčky DLC.

Osobnejší Activity Feed – hráči budú mať plnú kontrolu nad tým, čo sa bude automaticky zobrazovať v ich prehľade aktivít. Rovnako tak budú môcť pristupovať k nedávno odomknutým achievementom a záznamom, pričom ešte pred ich pridaním do prehľadu aktivít si môžu zobraziť náhľad, ako budú vyzerať.

Zdroj: Xbox

07.06.2016

+