MojWindows

Spoločnosť AMD na veľtrhu Computex 2016 predstavila siedmu generáciu svojich čipov APU s integrovanou grafickou kartou určených pre mobilné zariadenia. Nová generácia pozostáva z výkonnej série Bristol Ridge a série Stoney Ridge predstavujúcej low-end riešenie. Využívajú 28 nm technológiu a jadrá Excavator, pričom podporuje DDR4 pamäte do frekvencie 2400 Mhz.

AMD 2

Vylepšením správy spotreby má oproti predošlej generácii dosahovať o tretinu nižšiu spotrebu. Po výkonnostnej stránke by malo dôjsť k zlepšeniu o 10% v prípade procesora a o 37% v prípade grafickej jednotky. Bristol Ridge budú obsahovať dva moduly (4 jadrá) a 512 stream procesorov. Používané budú hlavne v notebookoch a konvertibilných zariadeniach strednej a vyššej triedy. Stoney Ridge bude vybavená 192 stream procesormi a použitie nájde v  tých najlacnejších modeloch. Tieto hybridné procesory sú určené pre prenosné zariadenia, o novinkách pre stolové počítače reč nebola. Do svojich zariadení by ich mali masovo nasadiť spoločnosti Lenovo, HP a Dell.

5 - SKUs

Okrem hybridných čipov a cenovo lákavej grafickej karty RX480, AMD ukázala aj jeden z prvých procesorov budúcej generácie. Tie sú postavené na novej mikroarchitektúre Zen a oproti predošlej generácii budú mať IPC (instructions per cycle) výkon vyšší o 40%. Ide o jeden z používaných ukazovateľov výkonu a predstavuje počet inštrukcií vykonaných počas jedného cyklu taktovacej frekvencie.

Prvé procesory Summit Ridge architektúry Zen budú dostupné pre stolové počítače a ponúknu 8 jadier a 16 logických vlákien. AMD tak upustí od doterajšej modulárnej koncepcie, kedy ako základ používala jeden modul s dvomi jadrami. S procesormi Zen budú využívať základné dosky soketu AM4. Výrobný proces prešiel podstatnou zmenou, čo by sa malo prejaviť napríklad na spotrebe. Oproti súčasným procesorom vyrábaným 28 nm procesom budú novinky vyrábané 14nm technológiou s tranzistormi FinFET.

AMD Zen

Procesory od AMD v posledných rokoch síce výkonom a efektivitou zaostávajú za konkurenciou v podobe Intelu, bojujú však atraktívnou cenou. Architektúra Zen sa má vyznačovať extrémnou efektivitou, čo by spoločnosti mohlo pomôcť preraziť.

Zdroj: wccftech, anandtech

02.06.2016

+