MojWindows

Microsoft sa ešte koncom apríla rozhodol, že po viac ako desaťročí sekne s ďalšou výrobou hernej konzoly Xbox 360, nakoľko výroba starého produktu už pre spoločnosť neprináša žiadaný efekt. Napriek tomu, že jej nástupca Xbox One je dostupný už tretí rok, „360-ka“ sa stále teší priazni zo strany hráčov a podľa najaktuálnejších odhadov bolo predaných už viac ako 85 miliónov kusov tejto pozoruhodnej hernej mašiny. Práve toto obrovské číslo je hlavným dôvodom prečo jej Microsoft naďalej poskytuje plnú hardvérovú aj softvérovú podporu.

Čo je však pôsobivé, sú číselné údaje informujúce o počte predaných hier. Celkovo mali Xboxáci z ponuky tisícov herných titulov zakúpiť spolu takmer jednu miliardu hier. Portál VGChartz okrem iného zverejňuje aj štatistiku predajov jednotlivých hier a predstavuje momentálne najlepší zdroj týchto informácií. Vo svojej štatistike uvádza, že od roku 2005 bolo predaných niečo málo cez 995 miliónov hier pre Xbox 360. Poďte sa teda pozrieť na rebríček desiatich najpredávanejších.

10. miesto  Halo: Reach – 9.85 miliónov predaných kusov

Piaty diel obľúbenej série Halo, ktorá patrila medzi priekopníkov FPS hier na konzolách si so svojimi predajmi zabrala desiate miesto. Napriek tomu, že od vydania v septembri 2010 ubehol už nejaký ten rok, medzi hráčmi sa stále teší veľkej popularite.

9. miesto  Call of Duty : Ghosts – 10.16 miliónov predaných kusov

V poradí už desiate pokračovanie úspešnej série Call of Duty sa zo strany hráčov dočkalo ostrej kritiky a množstva frflania. Tvorcovia sa síce snažili priniesť niečo nové, no hráči sa nakoniec dočkali presne toho istého, na čo boli zvyknutí, akurát v mierne novom kabáte. Kritiky sa dočkal hlavne neoriginálny multiplayer a nenápaditá kampaň. Napriek tomu si táto hra v zozname najpredávanejších vybojovala deviate miesto.

8. miesto  Grand Theft Auto IV – 11.01 miliónov predaných kusov

Hra GTA IV predstavovala pri svojom uvedení na trh obrovský trhák. Oproti svojmu predchodcovi San Andreas prinášala kvalitné vylepšenia po stránke grafiky a rozsahu, či hrateľnosti, ktoré sprevádza vynikajúci príbeh a atmosféra. Aj vďaka týmto aspektom získala viacero prestížnych ocenení ako Hra Roka a získala si srdcia miliónov hráčov. Inak to nebolo ani v prípade konzoly Xbox 360. Herná obec ju pritom dodnes považuje za jednu z najlepších hier aké boli vytvorené.

7. miesto Halo 3 – 12.13 miliónov predaných kusov

Opäť sa dostávame k titulu zo série Halo. Tentoraz ide o záverečné vyvrcholenie príbehu, ktorý odštartoval s prvou hrou Halo: Combat Evolved. Hru už od oznámenia produkcie sprevádzalo veľké nadšenie zo strany fanúšikov, ktorému navyše pomáhala reklamná kampaň od Microsoftu. Hráči boli s finálnym produktom spokojní a aj preto sa predalo viac ako 12 miliónov kusov.  S hrou bol spojený aj prípad mladého hráča, ktorý neoprávnene získal prístup k testovacej verzii označenej hry Epsilon určenej pre zamestnancov Microsoftu. Z hrania sa však príliš dlho netešil, po pár hodinách hrania bol jeho Xbox Live účet zablokovaný do roku 9999. Ouch.

6. miesto  Call of Duty : Modern Warfare 2 – 13.50 miliónov predaných kusov

Opäť sa ocitáme v roli mariňáka tentokrát v druhom pokračovaní podtitulu Modern Warfare. Ten ponúka prispôsobiteľný režim hry viacerých hráčov v kombinácii s kvalitne spracovaným príbehom, čím oslovil nepochybne množstvo hráčov. Akčným hrám série Call of Duty sa však na Xboxe všeobecne darí.

5. miesto Call of Duty: Black Ops II – 13.71 miliónov predaných kusov

Black Ops II je prvou hrou zo série Call of Duty, ktorá je príbehom posunutá do budúcnosti a obsahuje futuristické zbrane a technológie. Od svojho vydania bola ospevovaná, kvôli využitiu nelineárneho príbehu, nechýba kvalitne spracovaný multiplayer a obľúbený Zombie mód. Kombinácia týchto faktorov mala hre pomôcť s dosiahnutím takmer 14 miliónov predaných kusov, čím si uchmatla piate miesto.

4. miesto Call of Duty: Black Ops  – 14.56 miliónov predaných kusov

Hra s príbehom odohrávajúcim sa počas Studenej vojny si zo začiaku získala množstvo hráčov z radov existujúcich fanúšikov, no dokázala prilákať aj úplne novú krv. Okrem klasickej kampane týkajúcej sa nie celkom legálnych operácii vykonávaných CIA zaujala aj výbornou hrateľnosťou v režime viacerých hráčov a prepracovaným Zombie módom. Po tom, čo opadol prvotný ošiaľ sa začali množiť sťažnosti na množstvo prítomných chýb a časté sekanie hry. Napriek týmto problémom sa pre konzolu Xbox 360 predalo 14.56 miliónov kusov.

3. miesto Call of Duty: Modern Warfare 3 – 14.73 miliónov predaných kusov

Strielačky a konzoly podľa množstva hráčov nejdú dokopy, no séria Call of Duty, ktorá rebríčku dominuje jasne ukazuje, že v praxi ich hráči obľubujú. Ôsmi prírastok v populárnej akčnej sérii Call of Duty bol zároveň prvým, ktorý obsahoval kooperatívny režim prežitia. Príbehovo nadväzuje na predchodcu s podtitulom Modern Warfare 2. Zo strany kritikov aj fanúšikov bol prijatý pozitívne a do dnešnej doby zostáva jedným z najpopulárnejších titulov tejto série. S takmer 15 miliónmi predaných kusov sa v rebríčku vyšplhal na krásne tretie miesto.

2 . miesto Grand Theft Auto V – 16.19 miliónov predaných kusov

Keby sa GTA V, jedna z najlepšie predávaných hier všetkých čias neumiestnila v predných priečkach, bolo by to veľmi zvláštne, aj keď ide o Xbox 360. Veď len počas prvých troch dní od uvedenia na trh zarobila enormnú miliardu dolárov. Akčná hra z dielne štúdia Rockstar Games si so svojimi predajmi uchmatla druhé miesto.

1.  miesto Kinect Adventures – 21.79 miliónov predaných kusov

Číslo jedna na zozname môže byť pre mnohých prekvapením, treba si však uvedomiť, že táto hra bola súčasťou balíka konzoly so senzorom Kinect. Napriek tomu, že po hernej stránke nijak extra nevynikala, predstavovala kvalitnú demonštráciu schopností senzora Kinect.

Zdroj: WindowsCentral

07.06.2016

+