MojWindows

Minulý týždeň sme preberali tému výberu procesora do desktopu. Tento týždeň sa pozrieme na zúbok grafickým kartám a na čo je dôležité dbať pri ich výbere. V prvom rade je to určite rozhranie, pomocou ktorého sa pripája k matičnej doske. Keď teda konkrétna grafická karta disponuje napr. rozhraním PCI Express x16, musí ním disponovať aj matičná doska (aspoň jedným slotom). V súčasnosti to ale nie je problém. Lepšie matičné dosky disponujú aj tromi takýmito slotmi.

V druhom rade si treba dať pri výbere pozor na odporúčaný výkon zdroja napr. 450 W. Grafickú kartu s vyšším výkonom, ako je váš zdroj totiž neuživíte. Môže sa totiž stať, že sa pri zlom zvolení odporúčaného zdroja počítač, buď nenaštartuje alebo sa zapne, no nepodá 100 % výkon. Laici väčšinou hlavne pozerajú pri výbere karty na veľkosť pamäte. Vlastniť grafickú kartu s veľkou pamäťou je síce pekné, no takáto karta s ňou musí vedieť aj pracovať. Stáva sa totiž, že napr. grafická karta s 2 GB pamäte je výkonnejšia ako grafická karta so 4 GB pamäte.

Ďalej je veľmi dôležitou vecou frekvencia pamäte, ktorá sa tak isto ako frekvencia procesora udáva v MHz alebo GHz. Opäť čím vyššie číslo sa pri konkrétnej grafickej karte udáva, tým je grafická karta výkonnejšia. Frekvencia čipu je taktiež veľmi dôležitá, pretože ide v podstate o mozog celej grafickej karty. Čím väčšia frekvencia, tým je grafická karta výkonnejšia. Čip sa totiž stará o rýchlosť spracovania inštrukcií. Najvýkonnejšie karty na trhu prekonávajú aj hranicu 1200 MHz.

Šírka pamäťovej zbernice taktiež hrá rolu vo výkone grafickej karty. Taktiež platí, že čím vyššie číslo je pri nej napísané, tým lepší výkon karta ponúka. Šírka pamäťovej zbernice sa udáva v bitoch. Bežné grafické karty strednej triedy majú väčšinou 128 bitovú zbernicu. Najnovšie grafické karty už disponujú aj zbernicou o veľkosti 384 bitov.

Efektívnym spôsobom, ako si vybrať grafickú kartu je taktiež benchmark test. Ten totiž zoberie všetky vyššie spomínané veci nakoniec vyrobí výkonnostný graf, ktorý jasne hovorí o tom, kde sa na trhu daná grafická karta nachádza. Zobrali sme teda najprv graf 25. bežne dostupných grafických kariet aj s ich cenami.

common cards

Je vidieť, že najvýkonnejšie grafické karty sú momentálne aj tie, ktoré sú zároveň aj najnovšie. Toto je však len jedno hľadisko, ako sa pozerať na výkon grafických kariet. Ďalším je pomer cena a výkon, ktorý je zobrazený na grafe nižšie.

graficke karty

V redakcii vlastníme model GeForce GTX 960 a je vidieť, že sme sa rozhodli celkom dobre, pretože práve táto karta figuruje v prvej šestici. Pokiaľ vám teda nevadí za grafickú kartu utratiť väčšie množstvo peňazí, môžete sa rozhodnúť na základe prvého grafu. Nezískate ale taký dobrý pomer ceny a výkonu. Pre tých, čo nemajú k dispozícii veľký finančný obnos, odporúčame vám rozhodnúť sa na základe druhého grafu, kde sú cenovo dostupnejšie modely. Tieto grafy sa ale vždy zmenia s príchodom nových grafických kariet na trh, pretože cena starších klesne, no výkon ostane ten istý. Tým pádom pokročia v druhom grafe na vyššiu priečku.

16.05.2016

+