MojWindows

Podľa nového celosvetového prieskumu organizácie The Business Software Alliance používajú slovenskí používatelia počítačov nelegálny softvér alarmujúcim tempom, a to napriek prepojenia nelegálneho softvéru s kybernetickými útokmi. Prieskum „Využiť  príležitosť  správneho licencovania“ zistil, že na Slovensku je zo všetkých nainštalovaných softvérov 36% nelegálnych. Toto predstavuje  pokles o jeden percentuálny  bod v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom BSA v roku 2013.

Prieskum, ktorý apeluje na spotrebiteľov, IT manažérov a firemných používateľov počítačov poukazuje na fakt, že  miera používania nelegálneho softvéru je stále vysoká. Jednotlivci aj spoločnosti  sa zahrajú s ohňom, keď  nelegálny softvér používajú a to vzhľadom na  silné prepojenie medzi kybernetickými útokmi a nelegálnym softvérom. Kde je používaný nelegálny softvér, pravdepodobnosť napadnutia počítača malvérom dramaticky narastá. Náklady na odstránenie  incidentov s malvérom môžu byť ohromujúce. Napríklad len v roku 2015 vynaložili spoločnosti viac ako 400 miliárd dolárov na kybernetické útoky.

Z ostatných zistení vyplýva:

  • 39 % celosvetovo nainštalovaného softvéru v roku 2015 nebolo riadne licencované, čo predstavuje len mierny pokles zo 43 % podľa  predchádzajúceho  prieskumu BSA v roku 2013.
  • Aj v niektorých dôležitých odvetviach bolo používanie nelegálneho softvéru  prekvapivo vysoké, prieskum zistil, celosvetovú  mieru 25 % v oblasti  bankovníctva, poisťovníctva a obchodovania s cennými papiermi.
  • IT správcovia odhadujú, že 15 % zamestnancov inštaluje softvér na sieť bez ich vedomia. Tento problém však podceňujú, nakoľko až 26% zamestnancov potvrdilo, že nelegálny softvér inštaluje.

Napriek týmto číslam, zistenia poukazujú na značné vedomosti  o tomto probléme:

  • IT správcovia uviedli, že ich najväčšou starosťou bola strata dát spojená  s bezpečnostným incidentom.
  • IT správcovia tiež uviedli, že zabránenie bezpečnostných hrozieb je rozhodujúcim dôvodom pre zabezpečenie legálneho softvéru  pre ich siete.
  • V širšom prieskume zamestnancov 60 % uviedlo ako dôvod na používanie legálneho softvéru práve bezpečnostné riziko spojené s nelegálnym  softvérom

V prieskume sa uvádza, že spoločnosti  môžu zmierniť kybernetické riziká spojené s nelegálnym  softvérom tým, že zabezpečia zakúpenie softvéru z legálnych zdrojov a zavedú  internú správu softvérových licencií (SAM). Organizácie, ktoré účinne uplatňujú SAM vedia, čo je v ich sieti, a či majú všetko legálne; vedia  optimalizovať využitie softvéru nasadením softvéru, ktorý je najvhodnejší pre ich podnikanie;  majú  zásady a postupy, ktoré upravujú obstarávanie, implementáciu a vyradenie softvéru; SAM majú integrovaný do ich podnikania.

Z  najdôležitejších zistení  tohtoročného prieskumu vyplýva:

  • Oblasť s celkovo najvyššou mierou používania nelegálneho softvéru je Ázia-Oceánia s podielom 61 %, s poklesom o 1% v porovnaní s predchádzajúcim prieskumom BSA v roku 2013.
  • Ďalšia najvyššia miera používania nelegálneho softvéru bola v strednej a východnej Európe s podielom 58 % (pokles o 3 % od roku  2013), a  potom Stredný východ a Afrika s podielom 57 %  (zníženie o 2% od roku 2013 ).
  • Severná Amerika má stále najnižšiu mieru na úrovni 17 %, aj keď táto predstavuje značnú komerčnú hodnotu vo výške 10 miliárd USD.
  • V západnej Európe celková miera poklesla na  28 %  (zníženie o 1 %).

Zdroj: TS

25.05.2016

+