MojWindows

Microsoft prostredníctvom oficiálneho blogu informoval o vydaní špeciálnej aktualizácie pre najpoužívanejší operačný systém Windows 7. Obsahuje všetky bezpečnostné a bežné systémové aktualizácie distribuované od vydania Service Pack 1 až po apríl 2016. V praxi tak ide o stovky aktualizácií vydaných v priebehu piatich rokov. Po jeho inštalácii už Windows 7 stiahne len aktualizácie vydané neskôr ako v apríli. Microsoft týmto krokom podstatne uľahčuje čistú inštaláciu systému organizáciám a pokročilejším používateľom, ktorí si balíček aktualizácií dokážu integrovať priamo do inštalačného média so systémom.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Koniec zdĺhavej inštalácie aktualizácií pre Windows 7 SP1?

Potešiť by sa však mohli aj menej zdatní používatelia. Po čistej inštalácii systému im stačí nainštalovať jeden balíček a vyhnú sa tak doterajšiemu procesu, ktorý pozostával zo sťahovania stoviek aktualizácií a niekoľkonásobných reštartov systému. Aktualizáciu Microsoft označuje ako „convenience rollup package“ a informuje, že jej inštalácia je úplne voliteľná a nebude ponúkaná prostredníctvom nástroja Windows Update. Zároveň upozorňuje, že pre úspešnú inštaláciu je nutné, aby systém obsahoval aktualizáciu KB3020369.

Win7SP1-WU

Mesačné aktualizácie

Ďalšou zmenou, na ktorú Microsoft upozornil, je vydávanie aktualizácií, ktoré nesúvisia s bezpečnosťou systémov Windows 7 SP1, Windows 8.1,Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 a Windows Server 2012 R2. Tie  budú dostupné vo forme pravidelného mesačného balíčka. V jednej aktualizácii tak budú všetky aktualizácie, ktoré v danom mesiaci vyšli. Tieto aktualizácie budú dostupné pomocou služieb Windows Update, Windows Server Update Services a System Center Configuration Manager, ako aj katalógu Microsoft Update Catalog. Microsoft si od týchto zmien sľubuje jednoduchšie udržovanie svojich systémov.

step_1_-_update_your_pc

Zmena spôsobu poskytovania aktualizácií

Zároveň dôjde aj k zmene spôsobu, akým sú poskytované aktualizácie. Zatiaľ čo doteraz platilo, že dostupné boli prostredníctvom centra Microsoft Download Center a katalógu Microsoft Update Catalog, po novom to tak už nebude. Aktualizácie bude možné stiahnuť len pomocou Microsoft Update Catalog, na ktorý budú odkazovať aj bezpečnostné vestníky. Katalóg s aktualizáciami momentálne vyžaduje použitie prehliadača Internet Explorer, no od leta bude možné použiť ľubovoľný prehliadač. Dôjde totiž k odstráneniu ovládacích prvkov ActiveX. Táto zmena sa týka len ručného sťahovania aktualizácií. Aktualizačný proces pomocou nástroja Windows Update ostane nezmenený.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Zdroj: Microsoft

18.05.2016

+