MojWindows

Určite mnohí z vás už uvažovali nad stavbou vlastného desktopu alebo už doma desktop máte a chceli by ste si ho vylepšiť novým hardvérom. Výrobcovia každú chvíľu uvádzajú na trh nové procesory, grafické karty, pevné disky a podobne. Najnovšie však vždy neznamená najlepšie a už vôbec nie najvýkonnejšie. Pomer cena a výkon sú častokrát veľmi odchýlené od pravdy. My vám dnes poradíme čomu by ste sa mali vyvarovať pri kúpe procesora.

V prvom rade je potrebné zistiť, aký socket má vaša základná doska a podľa toho si musíte vybrať aj procesor, pretože v opačnom prípade do nej nezapasuje. V redakcii máme desktop, ktorý disponuje matičnou doskou so socketom Intel Socket 1150, takže logicky aj procesor od spoločnosti Intel disponuje touto kompatibilitou. Keď už máte vyhľadané procesory, ktoré budú pasovať do matičnej dosky, môžete sa začať venovať tomu, aký výkon potrebujete.

Veľa ľudí bezhlavo kúpi ten najdrahší procesor, ktorý nájdu a myslia si, že aj výkon bude najlepší. To vôbec nie je pravda. Procesor môže stáť 350 € a byť výkonnostne vyššie ako procesor za 120 €, no pomer cena a výkon je niekde úplne inde. Opäť ako príklad môžeme použiť náš procesor.

vykon

Vyššie zobrazený graf ukazuje porovnanie výkonu nášho procesoru s ďalšími desiatimi bežne dostupnými procesormi. Z tohto pohľadu to preňho nevyzerá moc dobre, pretože je predposledný čo sa týka výkonu. Pozrime sa ale na iný graf.

cena

Na tomto grafe je zobrazené porovnanie nášho procesora s tými istými procesormi, ako v prvom prípade. Tu ale vidíme dôležitejší aspekt, a to výkon, ktorý dostaneme v porovnaní s tým, koľko procesor reálne stojí v obchode. Je tu zreteľný zásadný rozdiel, pretože náš procesor predbehol aj najvýkonnejšie procesory od spoločnosti Intel.

Pre porovnanie Intel i7-4790 je na Slovensku dostupný za zhruba 320 €. Náš procesor Intel i3-4170 je zase dostupný za cenu zhruba 120 €. To isté môžeme povedať aj o dvoch najvýkonnejších bežne dostupných procesoroch, ktoré sú zobrazené na grafe nižšie.

porovnanie

Ide naozaj o minimálny výkonnostný rozdiel a pri tom cena je pri druhom z nich o skoro o polovicu nižšia. Pri kúpe procesora teda treba dbať na kompatibilný socket s matičnou doskou a taktiež na pomer cena a výkon, pretože si síce môžete kúpiť procesor, ktorý je najvýkonnejší na trhu, no to isté za polovičné peniaze zvládne aj iný procesor, ktorý za menej peňazí ponúka oveľa viac muziky.

11.05.2016

+