MojWindows

Spoločnosť Microsoft na konferencii Build 2016 ohlásila podporu funkcie Windows Hello pre svoj prehliadač Edge. Tá by mala zaručiť zvýšenú bezpečnosť pre používateľov pomocou biometrického rozpoznávania. Hlavnou myšlienkou tejto podpory je odstránenie hesiel, ktoré by mohli byť ľahkým cieľom pre útočníkov. Namiesto hesiel chce Microsoft implementovať spomínané biometrické rozpoznávanie, aby sa predišlo prípadným cieleným útokom na používateľa.

Heslá môžu byť diskutabilné. Väčšina ľudí si nevytvorí dosť silné heslo alebo má na každej stránke to isté heslo. Vytvárajú si ľahko zapamätateľné heslá. Do tejto kategórie môžu spadať príklady hesiel ako „1234567“ alebo „heslo“. Útočníci môžu využíť rôzne techniky ako ukradnúť tieto heslá z počítača alebo zo serveru, na ktorom sú uložené. Následne môže byť zneužitých nespočetne veľa účtov

Tešíme sa na web, na ktorom používateľ nebude musieť pamätať žiadne heslo. Funkcia Windows Hello v kombinácii s webovou autorizáciou dokáže uskutočniť túto víziu pomocou biometrickej a asymetrickej kryptografie. Pre overenie používateľa server zašle holý text prehliadaču. Akonáhle bude Microsoft Edge schopný rozpoznať používateľa prostredníctvom Windows Hello, systém pridelí tomuto textu súkromný kľúč, pomocou ktorého server bude vedieť používateľa identifikovať. Ak server bude schopný potvrdiť totožnosť používateľa pomocou súkromného kľúča, tak je všetko t poriadku a overenie prebehne v poriadku.

Inými slovami, Microsoft vytvorí bezpečnostné prvky, ktoré budú viditeľnejšie, no menej dotieravé z pohľadu používateľa. Tým pádom sa zvýši ochrana, pretože nebudú musieť narábať s množstvom hesiel pre rôzne stránky. A všetko zabezpečí Windows 10, Windows Hello a prehliadač Edge.

Zdroj: winbeta

13.04.2016

+