MojWindows

Microsoft musel reagovať na obavy, ktoré sa začali vynárať v súvislosti s mobilnou platformou a jeho budúcimi plánmi.  Napriek tomu, že smartfóny momentálne nie sú miestom, kde chce lákať vývojárov, pripravuje veľké veci. Nejde pritom len o softvérové novinky. V maily, ktorý Terry Myerson odoslal partnerom a vyššie postaveným zamestnancom, potvrdil, že Microsoft pracuje na mobilných zariadeniach novej generácie. V súvislosti s touto témou sa objavili aj nové informácie o takzvanom Surface Phone. Ten predstavuje koncept prémiového smartfónu, ktorý bude dopĺňať radu Surface produktov.

Surface

Podľa dostupných informácií sa Microsoft pri tvorbe prémiového Surface Phone zameriava hlavne na dva kľúčové prvky: bezpečnosť a produktivitu. Vzhľadom na to, že Terry Myerson v internom maily partnerom informoval o tom, ako bude nová generácia zariadení so systémom Windows 10 Mobile zameraná na firemných zákazníkov, má to logiku. Produktivita má byť kľúčovým prvkom, ktorým sa Microsoft odlišuje od svojej konkurencie.

Continuum titulka

Veľký dôraz bude nepochybne kladený na funkciu Continuum. Tá umožňuje pripojenie smartfónu k obrazovke a príslušenstvu prostredníctvom špeciálneho doku, čím do istej miery dokáže nahradiť počítač. Hoci ide o unikátnu funkciu, stále má značné limitácie. Jednou z najväčších slabín je absencia klasických Win32 aplikácií. Spoločnosť HP túto skutočnosť na svojom pripravovanom smartfóne Elite x3 rieši virtualizáciou pomocou vzdialeného serveru. HP sa svojim smartfónom plánuje zamerať na firemných zákazníkov, rovnako ako by to malo byť v prípade Microsoftu.

hp-smarfon-2

To, že funkcia Continuum sa dočká poriadnych vylepšení, nie je žiadnym tajomstvom. Na vývojárskej konferencii Build 2016 sme sa dozvedeli aj niekoľko podrobností. Okrem nich má Microsoft vidieť budúcnosť v používaní klasických Windows aplikácií na smartfónoch. Dokonca má investovať nemalé zdroje, aby niečo také umožnil na pripravovanom Surface Phone. Cieľom je vytvoriť skutočne plnohodnotnú alternatívu počítača. Ako presne by to malo fungovať, nie je známe, no môže to zahŕňať spoluprácu so spoločnosťou Intel, o ktorej sa vie už dlhšiu dobu.

connect-phone-pc-windows-10

Uvedenie Surface Phone je momentálne plánované na apríl 2017, no ako vieme, pokiaľ nedôjde k oficiálnemu potvrdeniu, kedykoľvek sa to môže zmeniť. Už minimálne raz k tomu došlo. Pôvodný termín bol najskôr uvádzaný ako začiatok roka 2017. Nakoniec bol posunutý, kvôli druhej vlne aktualizácie Redstone. Jej vydanie je plánované približne v období apríla a pre smartfóny so systémom Windows 10 má predstavovať akúsi renesanciu.

anniversary

Prvá vlna Redstone, ktorá bola verejne pomenovaná ako Anniversary Update, je v pokročilom štádiu vývoja a plánovaná na leto. Množstvo z pripravovaných funkcií a noviniek je pritom verejne dostupných v rámci programu Windows Insider. Podľa viacerých zdrojov je však prekvapivo pripravovaná aj tretia vlna aktualizácie – Redstone 3. Hoci niekoľko vylepšení a funkcií pre smartfóny prinesie aj Anniversary Update (Redstone 1), práve druhá a tretia vlna majú byť silno zamerané na inovácie pre mobilné zariadenia. Zdá sa, že budúci rok bude pre mobilný segment Microsoftu skutočne dôležitý.

Zdroj: Windowscentral, winbeta

27.04.2016

+