MojWindows

Aktuálne informácie o plánovanom Surface Phone priniesol portál WindowsCentral s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené s plánmi Microsoftu. Práce aj naďalej pokračujú, no samotné zariadenie nebude predstavené skôr ako na jar budúceho roka.

To, že Microsoft plánuje predstaviť nové Windows zariadenia v dobe, kedy vydá druhú časť Redstone aktualizácie sa povráva už dlhšiu dobu. Práve nové hardvérové produkty mali byť hlavným dôvodom, prečo došlo k posunutiu termínu zverejnenia spomínanej aktualizácie až na jar 2017. Súvisieť to má s tým, že Intel koncom roka uvedie novú generáciu procesorov nazvanú „Kaby Lake“, ktoré budú použité. Microsoft teda potrebuje určitý čas, aby poriadne dotiahol softvérovú podporu. Práve dané obdobie má byť aj termínom, kedy dôjde k predstaveniu Surface Phone.

Surface Phone koncept
Fanúšikom vytvorený koncept

Zdroje oboznámené s ranným konceptom uvádzajú, že Microsoft uvažuje hneď nad trojicou rôznych modelov. Má ísť o smartfón určený bežným zákazníkom, biznis zákazníkom a do tretice pre technologických nadšencov. Žiadne ďalšie podrobnosti o modeloch z jednotlivých kategórií však nie sú známe. Veľmi pravdepodobné je, že sa budú odlišovať jednak funkciami, ale aj hardvérovou výbavou. Týmto informáciam hrá do karát aj vyjadrenie Satya Nadellu ešte z minulého roka. Vtedy hovoril o tom, že Microsoft sa v segmente smartfónov zameria na tri kategórie, ktoré budú ponúkať unikátne softvérové a hardvérové prvky.

Surface Phone predstavuje koncept prémiového smartfónu, ktorý bude dopĺňať radu Surface produktov. S ohľadom na najnovšie informácie a technológie, ktoré Microsoft predstavil za ostatného pol roka je veľmi pravdepodobné, že dôraz bude kladený na prácu s dotykovým perom. Naznačujú to aj udalosti tohtoročnej vývojárskej konferencie Build. Microsoft tam predstavil technológiu Windows Ink a oznámil spoluprácu so spoločnosťou Wacom. Tá sa zaoberá práve interaktívnymi perami.

Surface Phone koncept 2
Fanúšikom vytvorený koncept

Podstatnú úlohu bude nepochybne zohrávať funkcia Continuum. Práve ňou sa Windows smartfóny poriadne odlišujú od konkurencie. Microsoft sa pritom už pri viacerých príležitostiach nechal počuť, že Continuum čakajú ešte poriadne veľké veci.

Na vytvorení Surface Phone sa podľa dostupných informácií spolupodieľa aj spoločnosť Intel. Momentálne však nie je isté, či skutočne pôjde o smartfón využívajúci procesor Intel alebo niektorú z ďalších technológií spoločnosti. Ak sú informácie správne, Microsoft by mal svoju prevratnú novinku uviesť približne 18 mesiacov po aktuálnych vlajkových lodiach Lumia 950 a 950 XL. Hoci to možno nie je najideálnejšie, na to, aby ju správne uviedol na trh má Microsoft len jeden pokus a ten si nemôže dovoliť prestreliť. Línia Surface produktov však nikdy neobsahovala práve cenovo najdostupnejšie produkty ale naopak tie prémiové. Ako sa táto skutočnosť odzrkadlí na novom Surface Phone je teda otázne.

Zdroj: WindowsCentral

06.04.2016

+