MojWindows

Dostali sme tú možnosť v redakcii otestovať najnovšiu adaptáciu známeho herného titulu Need for Speed pre platformu PC. Jeho tvorcovia sa tentokrát rozhodli len pre holý názov Need for Speed, čo by mohlo naznačovať novú éru a zároveň návrat do klasiky, ktorú sme mali možnosť vidieť pred 10. rokmi. Výrobca Electronic Arts sa totiž rozhodol tento najnovší titul poňať vo svetle najúspešnejších adaptácií Underground 2 a Most Wanted. Musíme za seba povedať, že sa im to podarilo a prinavrátilo to známej závodnej hre zašlú slávu, pretože povedzme si rovno, predchádzajúce verzie nepriniesli nič zaujímavé. Zmena ale prišla v hodine dvanástej.

Prostredie a inovácie

Úvodná ponuka nás veľmi potešila, pretože je veľmi prehľadná a zároveň interaktívna. Hráč tu nájde všetko, čo potrebuje. Vidí svoj progres v samotnej hre, koľko závodov odjazdil, dokáže sa ľahko dostať k samotným nastaveniam, hra mu ponúka denné výzvy, za ktoré získa viac reputácie, môže si pozrieť zaujímavé výtvory iných hráčov a prispôsobenie ich áut a taktiež si vie zahrať s priateľmi a vytvoriť tzv. „crewplay“.

need-for-speed-menu

Samotná garáž, kde si každý prispôsobuje svoje auto, je z hľadiska prehľadnosti na tom taktiež veľmi dobre. Grafika je minimalistická a ovládanie je zabezpečené pomocou šípok a kláves Enter, Escape, Backspace, či Tab. Hráč si môže prispôsobiť auto farebne pomocou základného náteru, ale aj za pomoci rôznych špeciálnych grafitov. Farbu je taktiež možné meniť aj na diskoch kolies, či brzdových platničkách.

Ďalej má k dispozícii ponuku, kde môže zmeniť vonkajší vzhľad auta. To sa týka kapoty, kufra, nárazníkov, kolies, gúm, skiel, spätných zrkadiel, svetiel, aerodynamického krídla a taktiež celkovej premeny tela auta pomocou tzv „body kit“. Vo všetkých kategóriách je zaručená rozmanitosť súčiastok, a teda každý hráč si príde na svoje. Niekedy nám počet možností dokonca prekážal, pretože sme sa nevedeli rozhodnúť, akú súčiastku si chceme v tom momente vybrať.

0039

Nesmieme zabudnúť na možnosť vylepšovania výkonu auta pomocou motora, riadiacej jednotky, tlmičov, bŕzd, či dusíkových nádrží. Opäť tvorcovia nesklamali a nechali hráčom kompletnú voľnosť vo výbere tých správnych častí do svojich áut.

0038

Ponuka v garáži na nás zapôsobila a preniesla nás čiastočne do minulosti, kde sme vylepšovali svoje auto v herných tituloch Underground 2 a Most Wanted. Tvorcom však nešlo len o návrat do klasiky, ale aj o implementáciu nových zaujímavých prvkov, ktoré hru obohatia a spravia ju aj zaujímavejšou. Takýmto prvkom je napríklad reputácia a jej úroveň. Tá totiž odomyká nové súčiastky, ktoré si potom hráč môže na svoje auto zakúpiť. Samozrejme, že pritom musí minúť aj peňažné zdroje, no tak ako sa v minulosti otvárali nové súčiastky úspešným ukončením konkrétnych pretekov, či odomknutím novej časti mesta v titule Underground 2, tak sa teraz odomykajú pomocou reputácie. Je to dobrá inovácia, pretože táto reputácia sa dá získať aj voľným jazdením, únikom pred políciou, či súperením s inými hráčmi.

0017

Perfektnou inováciou, ktorá rozhodne v minulosti chýbala, je prispôsobenie samotných jazdných vlastností auta. Každý si ich totiž môže prispôsobiť vzhľadom na vlastné preferencie. Niekto má radšej tvrdšiu, ale kontrolovanú jazdu bez šmyku a niekto iný zase obľubuje mäkšiu jazdu šmyku. Toto všetko sa v tomto hernom titule dá nastaviť priamo v garáži. Či už je to výška podvozku, tvrdosť pneumatík, citlivosť bŕzd, alebo šírka stopy auta.

0018

Čo nás ale veľmi nenadchlo, bola ponuka áut, ktorá by podľa nášho názoru mohla byť aj väčšia. Samozrejme obsahuje klasiku ako Mitsubishi Lancer Evolution IX, Mazda MX-5, či Nissan Skyline, no väčšina priaznivcov by určite ocenila autá ako Audi TT, Hyudai Tiburon, či Toyota Celica. Na druhej strane by sa nič nestalo, keby tvorcovia vynechali v zozname autá ako Ferrari, Lamborgini, a McLaren, ktoré už sami o sebe tuning nepotrebujú. Garáž okrem iného disponuje aj piatimi miestami pre autá, čiže každý hráč môže tú svoju zaplniť starou klasikou a novými nadupanými tátošmi zároveň.

0009

Z hlavnej ponuky a prostredia v garáži sme mali veľmi dobrý dojem. Tvorcovia totiž zobrali to, čo bolo dobré na starých tituloch Underground 2 a Most Wanted, preniesli to do novej verzie a pridali inovácie, ktoré určite každý uvíta.

0004

Sme síce trošku sklamaní, že PC verzia sa dočkala svojej premiéry len pred pár týždňami keďže konzolová verzia už je na trhu pol roka. Herný e-shop progamingshop ju už však mal na sklade medzi prvými na Slovensku a láskavo nám poskytol jednu vzorku na testovanie.

Ovládanie

Ovládanie auta je možné pomocou volantu, gamepadu alebo klávesnice. My sa sústredíme na klávesnicu, pretože ide o hru na platformu PC a väčšina hráčov využíva najmä túto možnosť pri hraní hier. Ovládanie auta je veľmi jednoduché, aj keď predvolené nastavenia nám osobne prišli trošku nelogické. Zatáčanie totiž bolo umiestnené na šípkach, no plyn a brzda sa regulovali pomocou kláves W a S. Pomocou kláves A, D a šípky dozadu sa zase rotovala kamera okolo vozidla. Ručná brzda je tradične namapovaná na medzerník a dusík zase na klávese Shift. Pohľad kamery je možné zmeniť stlačením klávesy C, vypnúť motor pomocou klávesy X a tí, ktorí obľubujú ručné radenie, môžu zvýšiť prevodový stupeň stlačením klávesy E a naopak ho znížia klávesou Q.

My sme okamžite zmenili základné ovládanie vozidla na šípky, pretože nám to vyhovovalo viac. Samozrejme každý si môže prispôsobiť a namapovať si vlastné ovládanie, ktoré mu najviac vyhovuje priamo v nastaveniach hry. Prekážalo nám ale, že prijímanie hovorov od postáv a pripájanie sa do pretekov bolo možné len za pomoci kláves Page Up a Page Down, čo je od tvorcov trošku netradičná voľba. Horšie však je, že tieto funkcie nebolo možné premapovať na iné klávesy.

Jazda a preteky

Tvorcovia hry si dali záležať na samotnom ovládaní auta, aby vyhoveli čo najväčšiemu počtu hráčov. To sa im podľa nášho názoru podarilo, pretože ako sme už spomínali, vlastnosti auta sú prispôsobiteľné rôznym typom jázd. Pri mäkšom nastavení auta ho dostanete oveľa ľahšie do šmyku a môžete prechádzať prudšie zákruty rýchlejšie. Pri tvrdšom zase idete pevnú závodnú stopu, čo ale znamená, že v zákrutách je potrebné oveľa viac brzdiť. Nám prišla jazda šmykom ako zábavnejšia voľba a preteky sme prechádzali s mäkším nastavením auta.

0036

Tradičnou súčasťou jazdenia je aj mapa, na ktorej si môže hráč zvoliť preteky, ktorých sa chce zúčastniť. Môže to urobiť dvoma spôsobmi. Buď do cieľovej lokácie dôjde osobne na aute, alebo sa do nej okamžite prenesie, pokiaľ sa mu nechce jazdiť cez celé mesto, pomocou možnosti „teleport“. Mesto,  v ktorom sa hra usadila je tvorené, z piatich častí – od prístavu cez centrum až po serpentíny v horách. Need for Speed teda ponúka rozmanitosť lokácií, v ktorých sa odohrávajú rôzne preteky cez šprinty, preteky na čas a drifty. Auto sa pri nárazoch, či haváriách poškodzuje, čo síce nemá vplyv na jazdné vlastnosti, no deformácie pôsobia veľmi vierohodne. Poškodenie sa odstráni ako náhle hráč príde so svojím autom do garáže.

0044

Na ovládanie svojho auta si každý po chvíli zvykne a bude ľavou zadnou porážať všetkých súperov. Preteky sa ale rozdeľujú na rôzne obtiažnosti od ľahkých až po tie najťažšie. Nad tými hráč strávi viac času, pretože pretek už nie je taký ľahký a súper vie čo robí.

0012

0008

Príbeh

Príbeh je to, čím sa odlišuje Need for Speed od iných závodných hier. Začína totiž okamžite po zapnutí hry závodom dvoch áut, v ktorej figuruje aj polícia. Aktérom sa podarí utiecť a vtedy stretávame postavu, ktorá je očami a ušami každého hráča. Po závode sa stretne so závodníkom menom Spike, ktorý našu postavu predstaví svojej bande. Tú tvoria Amy, Robyn, Manu a Travis. Počas plnenia rôznych misií (pretekov) sa s nimi budete stretávať často, pretože od nich budete dostávať informácie o rôznych pretekov. Niekoľkokrát nimi budete pozvaní do klubu alebo garáže, kde sa stretnete s niektorými z nich a príbeh bude takýmto spôsobom napredovať.

actors2

Čo je skvelé na tomto príbehu, je obohatenie hry o prvok, ktorý sme doteraz v tomto žánri len tak nevideli a navyše postavy a prostredie nie sú modelované počítačovou grafikou. Sú to reálni herci a príbeh je snímaný z pohľadu postavy hráča. Scény sa síce nedajú preskočiť, no nie je ich toľko, že by to niektorým hráčom muselo nevyhnutne prekážať. My osobne sme to vnímali ako príjemné spestrenie.

actors1

actors3

Grafika a požiadavky

Need for Speed beží pod herným enginom s názvom Frostbite, ktorý poznáme zo známych herných titulov ako napr. Battlefield. Ponúka totiž veľmi dobré grafické zobrazenie a dobre spracovanú fyziku, čo aj môžete vidieť na priložených obrázkoch zo samotnej hry. Interakcia s ostatnými hráčmi, či počítačom pri jazde je tým pádom približujúca sa realite a rôzne kolízie, skoky a šmyky tak pôsobia veľmi dôveryhodne.

0011

Minimálne požiadavky:

  • OS: Windows 7 64-bit
  • Procesor: Intel Core i3-4130 alebo ekvivalent so 4 vláknami
  • RAM: 6 GB
  • RAM na grafickej karte: 2GB
  • Grafická karta: GeForce GTX 750 Ti 2GB alebo Radeon HD 7850 2GB
  • HDD: 30 GB miesta na disku
  • DX: DirectX 11
  • Ovládacie prvky: Klávesnica a myš alebo Xbox One gamepad
  • NET: požaduje pripojenie k internetu (iba EA Origin klient)

Odporúčané požiadavky:

  • OS: 64-bit Windows 7 alebo novší
  • Procesor: Intel Core i5-4690 alebo ekvivalent so 4 vláknami
  • RAM: 8 GB
  • RAM na grafickej karte: 4GB
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 970 4GB, AMD Radeon R9 290 4GB
  • NET: požaduje pripojenie k internetu (iba EA Origin klient)

Zostava, na ktorej sme hrali my

  • OS: Windows 7 Professional 64-bit
  • Procesor: Intel Core i3-4170 s frekvenciou 3.70GHz
  • RAM: 8 GB
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 960 so 4 GB vlastnej pamäte
  • DX: DirectX 10

Na tejto zostave sme Need for Speed spustili na Full HD rozlíšení v najvyšších možných detailoch.

0027

0042

Záver

Po dlhej dobe konečne na trh zavítala adaptácia hry Need for Speed, ktorá neomrzí hráča po prvých 5 minútach, ktoré v nej strávi. Jednoduchá ponuka, pestré prispôsobenie vozidla a jazdných vlastností v kombinácii s atraktívnymi modelmi áut vrátilo tejto hre zašlú slávu. Výborná grafika zabezpečená herným enginom Frostbite len znásobuje zážitok z hrania a obohatenie dopĺňa príbeh s reálnym obsadením hercov. Samozrejme tento herný titul má niekoľko chýb, ktoré sú však zanedbateľné.  Z našej strany ho môžeme iba odporučiť.

Za zapožičanie hry ďakujeme webovej stránke progamingshop.

18.04.2016

+