MojWindows

S príchodom aktualizácie Windows 10 Anniversary už toto leto by sa mala dostaviť aj funkcia Windows Ink, ktorá posúva podporu dotykového pera na úplne novú úroveň. Zahŕňa totiž v sebe množstvo nových funkcií pre koncového používateľa, vylepšenia platformy a hardvérové schopnosti. Microsoft umožňuje vývojárom využiť túto novú platformu a preniesť jej výhody do svojich aplikácií.

Môžu totiž pridať do aplikácie podporu pre pero a dotyk zároveň. Používateľ tak môže využiť obe ruky, kde dominantnou kreslí a píše a druhou ovláda nástroje alebo manipuluje s plátnom. Vývojári majú taktiež vplyv na Windows Ink a môžu ovládať oba vstupy pomocou nástroja InkPresenter. Rozpoznávanie dotykových gest nie je výnimkou a je zabezpečené prostredníctvom tzv. GestureRecognizer.

InkCanvas a InkToolbar sú dve schopnosti, ktoré vývojári môžu zakomponovať do svojich aplikácií pridaním iba jedného riadku kódu:

<InkCanvas x:Name=“myInkCanvas”></InkCanvas>

Vyššie uvedený kód jednoducho umožní pridať vývojárovi kdekoľvek do aplikácie plátno, na ktoré môže používateľ písať. Môžeme si to predstaviť na príklade hry Sudoku, kde hráč môže pridávať čísla priamo pomocou dotykového pera.

<InkToolbar TargetInkCanvas=“{x:Bind myInkCanvas}”></InkToolbar>

Tento kód zase umožní vloženie nástrojov ako pero, ceruzka, zvýrazňovač, hrúbka čiary, farba, či guma, ktoré používateľ môže využiť pri mnohých úkonoch.

Zdroj: mspoweruser

07.04.2016

+