MojWindows

Prehliadač Google Chrome dnes získal veľkú aktualizáciu, ktorá už nesie označenie v50. Dočkali sa jej operačné systémy Windows, Linux a Mac. Mobilné verzie prehliadača sú stále vo vývoji a nie je presne stanovený dátum ich vydania na iOS a Android.

V novej verzii sa nachádza množstvo zmien, ktoré si však bežný používateľ ani nevšimne, pretože sú zamerané na vývojárov a zlepšenie výkonu. Najväčšou zmenou je asi zastavenie podpory pre staršie operačné systémy ako Windows XP a Vista. Samozrejme staršie verzie prehliadača budú fungovať na týchto operačných systémoch aj naďalej, no používatelia budú ukrátení o bezpečnostné záplaty a nové vlastnosti.

A práve bezpečnostné záplaty sú to, bez čoho sa neobišla ani táto aktualizácia. Používatelia si ale jednu zmenu predsa len všimnú. Ide o oznámenia, ktoré boli opäť o niečo vylepšené. Sú súčasťou prehliadača už niekoľko verzií a teraz Google skúša nové triky, aby používateľom viac vyhovel. Oznámenia teraz dokonca disponujú dátami vo vnútri. Táto novinka je súčasťou tzv. Push API, ktorý umožňuje zobrazenie zašifrovaných dát priamo konkrétnemu používateľovi bez toho, aby ich požadoval.

kitty_story

Teraz dokonca oznámenia ponúkajú lepšiu analýzu pre server, kedy vedia identifikovať, či používateľ oznámenie zavrel a zapol ich zrušenie na všetkých zariadeniach. Jedna vlastnosť, ktorú väčšina očakávala, no v aktualizácii nie je zahrnutá, je prerobenie dizajnu. Z vývojárskeho hľadiska prehliadač získal novú vlastnosť link rel =’preload’ , ktorá stránke umožní povedať prehliadaču, ktoré zdroje má načítať predtým, ako zobrazí samotný obsah stránky. Ak je táto vlastnosť použitá správne, mala by zaručiť rýchlejšie načítanie stránok.

Prehliadač sa novú verziu aktualizuje sám a nebude vás s ničím otravovať. Pokiaľ ale chcete vedieť, či už najnovšiu verziu máte nainštalovanú, stačí sa pozrieť do nastavení a kliknúť na možnosť Informácie. Najnovšia verzia má označenie, ktoré je vidieť na priloženom obrázku.

chrome

Zdroj: neowin

14.04.2016

+