MojWindows

Pred rokom sme už mali tú možnosť testovať zariadenie z portfólia XPS. Konkrétne išlo o notebook Dell XPS 13 s atraktívnym dizajnom v podobe tenkého rámika okolo displeja. Teraz do našej redakcie zavítal jeho menší súrodenec Dell XPS 12, ktorý predstavuje precízne vyrobené 2v1 zariadenie. Disponuje okrem iného 12.5 palcovým Full HD displejom, 8 Mpx zadným fotoaparátom, či pribaleným príslušenstvom v podobe magneticky uchopiteľnej klávesnice. Ako si počínal pri našom testovaní? Poďme sa na to pozrieť.

Konštrukcia | Ako sa na high-end patrí

Keďže výrobca pasuje model XPS 12 do kategórie ultrabooku, každý očakáva kvalitne spracované zariadenie. Je to presne tak. XPS 12 je totiž vyrobený z horčíkovej zliatiny, ktorá je primerane ohybná, odolná voči škrabancom a mala by vydržať aj menší náraz. Hneď na prvý pohľad na nás konštrukcia zapôsobila. Ide o jednoduchý, no atraktívny dizajn. Takisto sme pri používaní nezaznamenali vŕzganie konštrukcie ani iné odpudivé pazvuky. Na druhej strane hmotnosť 790 g nikoho neoslní, pretože v súčasnosti už tablety s podobnou veľkosťou vážia aj o 200 g menej, čo je pri jeho držaní citeľné.

dell (5 of 14)

Na prednej strane okrem Full HD 12.5 palcového displeja nájdeme aj 5 Mpx predný fotoaparát určený najmä na konferenčné hovory. Taktiež sa tu nachádza dvojica stereo reproduktorov, ktorých umiestnenie musíme pochváliť, pretože užívateľ ich len tak ľahko pri držaní zariadenia neprekryje.

dell (8 of 14)

Na ľavej hrane sa nachádzajú skoro všetky dôležité porty, či tlačidlá. Zhora je to dvojica tlačidiel pre nastavenie hlasitosti reproduktorov, ktoré nasleduje zásuvný port pre micro SD kartu. Výrobca zvolil modernú konektivitu v podobe rozhrania Thunderbolt 3 vo formáte univerzálneho konektora USB Type-C.  XPS 12 disponuje hneď dvojicou týchto konektorov, z ktorých jeden je určený pre nabíjanie zariadenia. Nakoniec sa tu nachádza 3.5 mm jack pre pripojenie externých slúchadiel.

dell (11 of 14)

Na pravej hrane sa v hornej časti nachádza tlačidlo pre zapnutie/uspanie zariadenia. V dolnej zase nájdeme zákom Noble, pomocou ktorého vieme upevniť zariadenie k ťažkému predmetu ako je napr. stôl a zabrániť tak jeho prípadnému odcudzeniu. Spodná hrana ukrýva magnetický dock konektor, pomocou ktorého sa XPS 12 môže pripojiť k prenosnej klávesnici a na zadnej strane nájdeme okrem loga spoločnosti Dell aj 8 Mpx fotoaparát, ktorý cez deň vytvára obstojné fotografie a video.

dell (9 of 14)

Po konštrukčnej stránke sme boli s modelom Dell XPS 12 nadmieru spokojní a nenašli sme závažné problémy, ktoré by nejakým spôsobom obmedzovali používateľa alebo funkčnosť zariadenia.

Príslušenstvo | Klávesnica s takmer nulovou aretáciou

Keďže nami testovaný model nedisponoval najvýkonnejšou hardvérovou konfiguráciou, výrobca k nemu nepribalil ani dotykové pero. Museli sme sa teda uspokojiť s prídavnou klávesnicou, ktorá však má jeden veľký problém. Nedisponuje pántami, o ktoré by bolo zariadenie možné prichytiť, čiže nie je možné regulovať sklon displeja. XPS 12 totiž nie je k tejto klávesnici pripojený nijak len pomocou magnetického docku – nulová aretácia. Magnetická sila, ktorá držala tablet a klávesnicu dohromady, ani zďaleka nebola dostačujúca. Stačilo urobiť prudší pohyb a tablet okamžite prerušil kontakt s klávesnicou. K zariadeniu sme taktiež obdržali originálny magnetický obal od spoločnosti Dell, ktorý do istej miery eliminoval vypadávanie zariadenia z docku.

dell (1 of 1)

Ak sa ale vrátime k spomínanej nulovej aretácii, tento problém sa prejavil najmä pri dlhšom písaní alebo používaní zariadenia v režime notebooku. Keďže existujú stoly, ktoré nie sú rovnako vysoké po dlhšej chvíli nás začala bolieť krčná chrbtica, pretože sme si neboli schopní nastaviť odpovedajúci sklon displeja, ktorý by v danej situácii bol vhodný.

dell (4 of 14)

Okrem týchto dvoch problémov sme boli s klávesnicou spokojní. TrackPad fungoval na jednotku a jeho povrch bol veľmi príjemný na dotyk. Jednotlivé klávesy boli dobre zapracované do tela a pri písaní sme si ich nemohli vynachváliť. Veľmi nás potešilo podsvietenie, ktoré sa výborne hodí práve pri obmedzených svetelných podmienkach. Podsvietenie dokonca disponuje dvomi rozdielnymi intenzitami.

dell (13 of 14)

Displej | Výborný jas a perfektná odozva

Nami testovaný model disponoval už spomínaným 12.5 palcovým Full HD displejom, ktorý môžeme hodnotiť na výbornú. Už pri polovičnom jase totiž displej v uzavretých priestoroch ponúkal dostatočnú viditeľnosť. Pri 100 % jase sa preto hodí aj na používanie na priamom slnku. Okrem toho sa môže pýšiť až 170 stupňovými pozorovacími uhlami a veľmi dobrou jemnosťou obrazu. Kombinácia nadpriemerného jasu a výborných pozorovacích uhlov spôsobí, že obsah na XPS 12 je dobre viditeľný aj napriek lesklému displeju.

dell (6 of 14)

Po dotykovej stránke taktiež nemôžeme displeju nič vytknúť. Dokáže rozoznať aj 10 dotykov naraz a pri našom používaní splnil každý úkon na prvýkrát. Je veľmi citlivý a presne interpretuje každý dotyk na obrazovke. Čo sa týka rozlíšenia Full HD, tak musíme povedať, že nám bohate postačovalo. Model XPS 12 totiž môže disponovať aj 4K rozlíšením displeja. Pri veľkosti 12.5 palca je však zbytočné, pokiaľ zariadenie nie je neustále pripojené k externému monitoru, ktorý toto rozlíšenie podporuje.

Môžeme s čistým srdcom povedať, že displej bol na XPS 12 to najlepšie.

Výkon | Na kancelárske používanie ako stvorený

Dell XPS 12 síce neprekonáva výkonom ultrabooky na trhu, no určite sa im aspoň vyrovnáva. Jeho hnacím motorom je totiž procesor Intel Core m5-6Y54 v prípade našej testovacej verzie, ktorý spadá do najnovšej generácie Skylake. Okrem toho, že nekladie taký dôraz na batériu, dokáže na najnižších detailoch spustiť aj nejaký ten starší herný titul ako napr. Battlefield 4 prostredníctvom integrovanej grafickej karte Intel HD Graphics 515. Procesor disponuje dvomi jadrami o takte 1.1 – 2.7 GHz. Okrem toho sa o plynulosť operačného systému Windows 10 Pro stará 8 GB operačná pamäť RAM. Interné úložisko sa v závislosti od modelu môže vyšplhať až na kapacitu 512 SSD. Nami testovaný model disponoval veľkosťou 128 GB.

Keďže ide o doteraz najúspornejší procesor aký do svojich zariadení spoločnosť Dell umiestnila, nebolo potrebné dožičiť zariadeniu aktívne chladenie. XPS 12 si s prehľadom vystačí aj s pasívnym. Je tak aj pri väčšom zaťažení veľmi tiché. Dell XPS 12 sa teda hodí najmä na kancelárske používanie, kde exceluje. Samozrejme zvládne aj starší herný titul, no je jasné, že v tejto oblasti od neho zázraky čakať nemôžeme. Prikladáme aj výsledky z výkonnostného testu PCMark 8

pcmark1 pcmark2

Multimédiá | Čistý zvuk a ostrý obraz

Ako sme už spomínali, Dell XPS 12 disponuje dvojicou stereo reproduktorov, ktorých umiestnenie nad displejom je veľmi vhodné. Zvuk, ktorý z nich vychádza je čistý bez plechových pazvukov. Inými slovami ako sa na ultrabook patrí. Hlasitosť síce nie je najlepšia, no bohate postačuje na bežné počúvanie hudby. Na druhej strane po zapojení externých slúchadiel nám na počúvanie hudby bohate postačovala už hlasitosť na úrovni 20.

dell (14 of 14)

Čo sa týka obrazu, ako sme už zdôraznili, nemôžeme mu nič vytknúť. Podanie farieb displeja je veľmi dôveryhodné a pri pozeraní videí, či filmov sme si nevšimli nijakých závad, ktoré by otriasli našim názorom na samotný displej. Pre overenie kvality sme na zariadení spustili aj vzorky videa Big Buck Bunny vo Full HD rozlíšení pri 60 snímkoch za sekundu. Dell si s nimi poradil bez problémov.

Fotoaparát | Na bežné fotenie postačí

dell (12 of 14)

Dell XPS 12 disponuje dvojicou fotoaparátov. My sme sa bližšie pozreli na zadný snímač s rozlíšením 8 Mpx, ktorý sa hodí na vytváranie bežných fotografií za denného svetla. Vtedy totiž celkom obstojne odfotografuje, či už obrázok krajiny, alebo detail rôznych predmetov. Ukážky nájdete v priloženej galérii.

Batéria | Neoslní výdržou

Dell XPS 12 disponuje 28.5 Wh batériou, ktorej výdrž nepatrí medzi špičku na trhu. Zariadenie totiž v našom prípade pri polovičnom jase, zapnutej Wi-Fi, surfovaní po internete a zapnutej hudbe vydržalo zhruba 4 a pol hodiny. So štvrtinovým jasom to bolo niečo cez 5 hodín. Áno, je to viac ako väčšina notebookov na trhu, no je potrebné si uvedomiť, že napr. konkurencia v podobe iPad Pro vydrží na jedno nabitie dvojnásobný čas. Tento fakt teda nevrhá najlepšie svetlo na tento produkt. Ide predsa o výkonné 2v1 high-end zariadenie, ktoré by určite malo podať v tejto oblasti lepší výkon, pretože sa tým stráca celý jeho potenciál.

Hodnotenie

dell (1 of 14)

Pri testovaní Dell XPS 12 sme mali zo zariadenia niekedy zmiešané pocity. Je totiž kvalitne spracované, primerane výkonné a disponuje veľmi dobrým displejom. Nepochopili sme ale prečo výrobca dal do názvu popis XPS. Tento model totiž s radom XPS nemá nič spoločné, pretože v prvom rade nejde o výkonný notebook, ktorý disponuje elegantným tenkým rámikom displeja. Ide o 2v1 zariadenie, ktorému navyše výrobca nezmyselne nastavil cenu, ktorá v prípade testovacieho modelu bola zhruba 1000 €. V porovnaní s konkurenciou, ktorá je na tom vo všetkých ohľadoch lepšie celkom nerozumieme, prečo je zariadenie také drahé. V tejto cenovej kategórií už totiž nájdeme aj notebook Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro, ktorý je vo všetkých ohľadoch lepším zariadením.

Na druhej strane sa v základnom balení nachádza prídavná klávesnica s podsvietením a ochranný obal, čo sa len tak nevidí a Dell za to dostáva naše uznanie. Vysoká cena a nejasne stanovený koncept od výrobcu však z tohto modelu nerobia práve najlepšiu voľbu na kúpu. Dell totiž propaguje XPS 12 ako ultrabook, no nulová aretácia v spoji tabletu a klávesnice z neho robia skôr prerastený tablet s nadštandardným výkonom a prémiovým spracovaním.

Náš záver je nasledovný. Dell XPS 12 je výborné a kvalitné zariadenie s príslušenstvom v základe, ktorého potenciál však zabíja vysoká cena a nejasne stanovený koncept od výrobcu.

Plusy

  • Displej
  • Konštrukčné spracovanie
  • príslušenstvo v podobe ochranného obalu a klávesnice
  • pasívne chladenie

Mínusy

  • vysoká cena
  • nulová aretácia v spoji medzi tabletom a klávesnicou
  • žiadne nastavenie sklonu displeja
  • výdrž batérie
15.04.2016

+