MojWindows

Na sociálnej sieti Reddit viacero používateľov upozornilo, že v najnovšej testovacej verzii systému Windows 10 (build 14316) Microsoft mierne upravil podobu ikonickej modrej obrazovky smrti. Tá sa zobrazuje pokiaľ dôjde k vážnym problémom a používateľa stručne informuje o chybe, ktorá spôsobila pád systému. V porovnaní s predošlou verziou tu aktuálne pribudol QR kód, ktorý používateľa po naskenovaní odkáže na oficiálnu stránku venujúcu sa riešeniu problémov pádu systému.

Modra obrazovka smrti

Pomocou QR kódu Microsoft pravdepodobne do budúcna plánuje používateľom uľahčiť diagnostiku problémov a jednoduchším spôsobom ponúknuť možné riešenia. Hoci momentálne QR kód smeruje len na všeobecnú stránku o pádoch systému, disponuje omnoho väčším potenciálom. Priamo v kóde by totiž mohli byť zabudované informácie o príčine pádu a vďaka tomu, by sa používateľ pomocou smartfónu mohol dostal rovno k informáciám, ktoré potrebuje.

Či sa novinka osvedčí do takej mieri, že ju Microsoft bude naďalej využívať sa však ešte len ukáže. Okrem toho, že tento spôsob by bol praktický len pri opakovanom padaní systému, kedy používateľ vie, že svoj smartfón má mať pripravený na naskenovenie QR kódu, existujú aj bezpečnostné riziká. Na menej skúsených používateľov by mohol byť zameraný malvér, zobrazujúci falošnú modrú obrazovku a v spomínanom QR kóde by sa nachádzal odkaz na stránku so škodlivým obsahom. Tá by následne vystupovala ako oficiálna stránka Microsoftu a používateľa nabádala na stiahnutie aplikácie, ktorá problém vyrieši.

Zdroj: TheVerge, Reddit

12.04.2016

+