MojWindows

Operačný systém Windows samozrejme ponúka používateľovi približný čas výdrže jeho notebooku, ktorý si každý vie zistiť na notifikačnej lište. Je tu ale spôsob, pomocou ktorého si vieme vytvoriť detailnú správu o používaní batérie a aj presný čas výdrže pri konkrétnej záťaži.

Pravým tlačidlom na myške klikneme na ikonu Štart a z ponuky zvolíme možnosť „Príkazový riadok (správca)“.

prikazovy riadok

Otvorí sa nám samotný príkazový riadok, do ktorého je potrebné skopírovať nasledujúci výraz:

powercfg /batteryreport /output „C:\battery_report.html

powercfg

Potvrdíme klávesou Enter a systém nám vygeneruje správu o používaní batérie do súboru battery_report.html na Lokálnom disku C:

baterka zivot

Otvoríme Prieskumníka a nájdeme spomínaný súbor, ktorý otvoríme v ľubovoľnom prehliadači.

battery report

report

Prvé informácie v správe sa týkajú vecí ako názov zariadenia, verzia operačného systému, názov počítača a nakoniec informácie o samotnej batérii. Zaujímavá je správa „Recent usage“, ktorá zobrazuje záznam o využívaní batérie za posledné 3 dni a aj to kedy bolo zariadenie pripojené na adaptér.

recent

Nachádza sa tu aj graf, ktorý toto využívanie batérie graficky znázorňuje.

usage

Najdôležitejšou správou pre väčšinu používateľov však nepochybne bude „Battery life estimates“, ktorá zobrazuje predpoveď operačného systému týkajúcu sa výdrže batérie pri normálnom zaťažení. Tento nástroj je však oveľa efektívnejší, keď má k dispozícií väčšie množstvo dát. Pokiaľ ste si len teraz na notebook nainštalovali Windows 10 a spustili tento nástroj, nečakajte tak presné predpovede.

21.03.2016

+