MojWindows

Ak ste niekedy odpojili svoj notebook od externého monitora a zabudli v nastaveniach opäť nastaviť ako primárnu obrazovku tú, ktorá je na notebooku pravdepodobne ste narazili na takýto problém. Aplikácie, ktoré ste mali zapnuté predtým stále bežia na paneli úloh, no nie je možné ich otvoriť, pretože si systém stále myslí, že bežia na druhom monitore. Snažíte sa okno presunúť alebo naň kliknúť pravým tlačidlom na myške, no aplikácia nereaguje. Vo väčšine prípadov každý začne nadávať na Windows a reštartuje svoj notebook. Ide to ale aj ináč.

Najjednoduchšou možnosťou je preto kliknúť pravým tlačidlom na myške na panel úloh a následne zvoliť možnosť Cascade Windows.

windows cascade

Tento úkon spôsobí návrat všetkých okien aplikácií na plochu v nasledujúcom zobrazení.

cascade

Ak by tento krok nedajbože nefungoval, je tu ešte jedna možnosť ako vyriešiť tento problém. Je ním použitie klávesového triku. Predtým sa ale uistíme, že sme klikli na danú aplikáciu. Následne na ňu klikneme pravým tlačidlom na myške a zároveň držíme klávesu Shift. Zobrazí sa nám ponuka, v ktorej zvolíme možnosť Move.

move2

Náš kurzor sa potom zmení do tvaru, ktorý vidíte na nasledujúcom obrázku, no stále nevieme ničím pohnúť.

move_cursor

Teraz len stlačte ľubovoľnú šípku na klávesnici a posúvajte svoju myšku. Okno by sa malo zobraziť späť na plochu a mali by ste s ním dokázať hýbať. Pre tých, čo radšej využívajú v podobných prípadoch klávesnicu len stlačia Alt+Tab, nastavia sa na danú aplikáciu, potom stlačia Alt+Space a následne klávesu M. Tvar kurzoru sa zmení. Potom už len stlačíme ľubovoľnú šípku a hýbeme myškou. Tento trik by mal byť funkčný na každej verzii operačného systému Windows.

08.03.2016

+