MojWindows

Operačný systém Windows 10 prichádza z mnohými obnovovacími funkciami, ktoré vám môžu pomôcť s rôznymi problémami. Jednou z nich je aj bod obnovenia systému, ktorý vám umožňuje vrátiť váš počítač a systém do stavu, kedy všetko fungovalo na 100 percent. Problém totiž môže nastať po nainštalovaní aplikácie, ovládača, či aktualizácie systému. Vtedy je najjednoduchšie vrátiť systém do spomínaného bodu, kedy všetko fungovalo.

My si v tomto tipe ukážeme ako vytvoriť odkaz na pracovnej ploche, ktorý bude fungovať ako bod obnovenia systému. Bude obsahovať špeciálny skript, ktorý nám to umožní. Pred tým ako začneme sa ale musíme uistiť, že je ochrana systému zapnutá. Preto prejdeme do ponuky Štart a do vyhľadávania zadáme Vytvoriť bod obnovenia (Create a restore point). V okne Vlastnosti systému, ktoré sa nám objaví v Nastaveniach ochrany skontrolujeme, či pri Lokálnom disku (C:) je napísané Zapnutá (On).

zapnuta

Pokiaľ nie je zapnutá klikneme na tlačidlo Konfigurovať a v ďalšom okne označíme možnosť Zapnúť ochranu systému a potvrdíme klávesou Enter.

ochrana

Vytvorenie bodu obnovenia

Na pracovnej ploche vytvoríme odkaz a do poľa „Zadajte umiestnenie položky:“ nakopírujeme tento skript a potvrdíme tlačidlom Ďalej.

cmd.exe /k "wmic.exe /Namespace:\\root\default Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "My Shortcut Restore Point", 100, 7"

odkaz

V ďalšom okne si môžete odkaz nazvať ľubovoľným názvom. My sme zvolili „Spustenie bodu obnovenie“. Potom potvrdíme vytvorenie kliknutím na tlačidlo Dokončiť.

nazov

Teraz klikneme pravým tlačidlom na vytvorený odkaz na pracovnej ploche a zvolíme možnosť Vlastnosti (Properties). V záložke Odkaz klikneme na tlačidlo Spresniť (Advanced) a v ďalšom okne zaškrtneme check box „Spustiť ako správca“ (Run as administrator). Potom potvrdíme voľbu klávesou Enter a následne kliknutím na tlačidlo OK vo vlastnostiach odkazu.

spresnit

spravca

Teraz už konečne môžeme spustiť odkaz dvojklikom naň. Pokiaľ po spustení odkazu uvidíte to isté ako na obrázku nižšie, všetko funguje správne.

 spustenie

Je dôležité doplniť, že Windows 8.1 a novšie verzie pri spustení tohto odkazu nevytvoria bod obnovenia pokiaľ už nejaký bol vytvorený v posledných 24 hodinách. Preto je potrebné vymazať všetky predchádzajúce body obnovenia systému nasledovne:

  1. Do vyhľadávania opäť zadáme „Vytvoriť bod obnovenia“ (Create a restore point) a potvrdíme klávesou Enter.
  2. Klikneme na tlačidlo Konfigurovať (Configure) vo Vlastnostiach systému.
  3. V pravom dolnom rohu klikneme na tlačidlo Odstrániť (Delete).

odstranit

pokracovat

Systém sa nás spýta, či chceme vykonať túto zmenu a my klikneme na tlačidlo pokračovať.

Teraz pri každej novej inštalácií aplikácie, hry, ovládača, či aktualizácie systému vždy vytvoríme bod obnovenia a ak sa niečo po inštalácií pokazí vieme jednoducho vrátiť systém do stavu, v ktorom sa nachádzal predtým. Tento tip funguje aj na operačnom systéme Windows 8.1 a Windows 7.

 

17.03.2016

+