MojWindows

Centrum akcií je nová vlastnosť, ktorá prišla s operačným systémom Windows 10. Určite je pre množstvo používateľov aj vítaným prídavkom, ktorý radi využívajú, no niektorí z vás túto vlastnosť nemusia mať v láske alebo Centrum akcií len nevyužívate často, či vôbec.

Preto si v dnešnom tipe ukážeme ako vieme Centrum akcií vypnúť. Tento tip sa ale vykonávaním líši vo verzii Home a Pro. My si ukážeme obidva postupy.

Windows 10 Home

V prvom rade stlačíme klávesovú skratku Windows tlačidlo + R, ktorá spustí program Run a následne doň zadáme výraz regedit a potvrdíme klávesou Enter.

regedit

Potom je potrebné v programe Registry Editor dostať sa na túto adresu: HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer

Pokiaľ priečinok Explorer neexistuje, je potrebné ho vytvoriť kliknutím pravým tlačidlom na priečinok Windows, zvoliť možnosť New, kliknúť na Key a nazvať nový priečinok Explorer.

key

V tomto priečinku potom klikneme pravým tlačidlo na myške a zvolíme New a možnosť DWORD (32 alebo 64 bit) Value (Záleží na verzii systému). Súbor pomenujeme DisableNotificationCenter.

dword

Po premenovaní súboru naňho dvojklikneme, zmeníme v poli hodnotu 0 na 1 a klineme na tlačidlo OK.

value

Teraz reštartneme počítač a po nabehnutí systému by sme už nemali vidieť ikonu Centra akcií na notifikačnej lište.

Windows 10 Pro

Ako každá Pro verzia operačného systému Windows aj 10 disponuje programom Local Group Policy Editor. Vyvoláme si ho cez vyhľadávanie výrazom „upraviť skupinovú politiku“(edit group policy).

politika

Následne sa v programe Local Group Policy Editor musíme navigovať na adresu: Local Computer Policy\User Configuration\Administrative Templates\Start Menu and Taskbar

Klikneme na Start Menu and Taskbar a v zozname nájdeme možnosť Remove Notifications and Action Center.

remove

Otvoríme si túto možnosť dvojklikom na ňu a v okne, ktoré sa nám zobrazí v pravom hornom rohu zaškrtneme políčko pri nápise Enabled a potvrdíme kliknutím na tlačidlo OK.

enabled

Teraz reštartneme systém a po jeho opätovnom nabehnutí by sme na notifikačnej lište nemali vidieť ikonu Centra akcií.

Treba mať na pamäti, že normálne oznámenia ako napr. tipy pre Windows, či oznámenie aplikácií sa týmto úkonom nevypnú. Je ich potrebné vypnúť ručne v ponuke Nastavenia->Systém->Oznámenia a akcie.

oznamenia

18.03.2016

+