MojWindows

Jedným z najzaujímavejších produktov minulého roka je rozhodne modulárny počítať Acer Revo Build, ktorý bol predstavený na kongrese IFA 2015 v Berlíne. Od vtedy ho Acer prezentoval na viacerých akciách a svojim konceptom tak zaujal množstvo ľudí. Myšlienka stojaca za modulárnym stolovým počítačom je nasledovná. Zákazník si zakúpi základný počítač, ktorý si môže jednoducho bez vyžadovania akejkoľvek technickej zručnosti a nutnosti odobrať jedinú skrutku vylepšovať pomocou modulov. Tie sa na počítač pripájajú pomocou 14 pinových konektorov a o bezpečné upevnenie je postarané pomocou magnetov. Jednotlivé moduly sa postupne skladajú na seba a vzniká tak malá vežička.

RevoBuild_M2-601

Umiestnené môžu byť v ľubovoľnom poradí s výnimkou modulu s akumulátorom, ktorý musí byť umiestnený na samom vrchu, aby bolo možné využívať funkciu bezdrôtového nabíjania smartfónov. Špecialitou je ešte modul s grafickou kartou. Ten bude podľa informácií od výrobcu nutné pripájať priamo pod minipočítač.

Acer Revo Build

Moduly sú navyše využiteľné aj samostatne. Napríklad modul s pevným diskom obsahuje aj USB port, pomocou ktorého ho možno využívať ako externý disk na ľubovoľnom inom zariadení. Na trhu je však momentálne dostupný len jediný modul, a to práve spomínaný disk. Pri predstavení svojej novinky ale zástupcovia spoločnosti Acer informovali o plánovanej dostupnosti napríklad modulu s grafickou kartou, modul s akumulátorom, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie smartfónov alebo Audio modulu s reproduktormi a mikrofónom. Posledný menovaný by malo byť možné používať samostatne ako prenosný prehrávač. Do redakcie na testy nám kvôli dostupnosti v danom čase dorazil iba základ – samotný počítač.

Acer Revo Build

Ide o kompaktnú krabičku ladenú v čierno – oranžovej farebnej schéme s rozmermi 13,5 x 13,5 cm a výškou 6,5 cm. Na prednej časti je umiestnené logo spoločnosti Acer, tlačidlo pre zapínanie a dióda signalizujúca stav zariadenia. Na ľavej strane nájdeme čítačku pamäťových kariet, jeden konektor USB 3.0, jack pre pripojenie slúchadiel a mriežku pre prúdenie vzduchu. Pravú stranu lemuje nenápadný slot Kensington Security a ďalšia mriežka pre prúdenie vzduchu. Väčšinu konektorov tak nájdeme na zadnej strane minipočítača. Ide o napájací port, HDMI port, DisplayPort, dvojicu USB 3.0 portov a ethernetový port pre káblové pripojenie k internetu. Pri pohľade na spodok zariadenia si všimneme pogumované rohy, ktoré plnia protišmykovú úlohu a nájdeme tu odoberateľný kryt uchytený šróbou. Ten pod sebou skrýva slot pre operačnú pamäť, ktorá je zároveň jediným prístupným komponentom.

Acer Revo Build

Potešujúca bola skutočnosť, že Acer pribalil aj klávesnicu a myš, sklamaním naopak absencia káblov na prepojenie s obrazovkou, ktoré si tak musí zákazník dokúpiť. Okrem spomínaných konektorov Revo Build disponuje aj pripojeniami Wi-Fi a Bluetooth. Počítač obsahuje aktívne chladenie, ktoré nie je ani pri vyššej záťaži príliš rušivým a svoju prácu odvádza úplne bez problémov.

Vo vnútri malej krabičky sa nachádza procesor Intel Celeron N3050 s pracovnou frekvenciou 1,6 Ghz, operačná pamäť veľkosti 2 GB a vnútorné úložisko s kapacitou 32 GB. Použitým operačným systémom je 64 bitová verzia Windows 10 Home. Z celkovej kapacity disku je pre používateľa dostupných prekvapivo len 13,5 GB. Zvyšok si ukrajuje operačný systém a predinštalované aplikácie. Našťastie nie je problém pripojiť externý disk a filmy prehrávať z neho. Už pri pohľade na použité komponenty je nám jasné, že nejde o žiadne delo.

acer care

Vyskúšali sme aj viacero benchmarkov, ktoré len upevnili naše predošlé domnienky. Starší 3D Mark 11 na otestovanie grafického výkonu priniesol výsledok skromných 402 bodov. Testovanie pre jednoduché domáce použitie cez benchmark PCMARK 8 dosiaholo skóre 1107 bodov. Na záver sme vyskúšali najnovší 3D Mark, konkrétne benchmark Cloud Gate, kde si Revo vyslúžilo 1209 bodov.

3D Mark 11

V praxi je tak využiteľný na prehliadanie internetu, prehrávanie videí a hranie veľmi nenáročných hier. Bez zaváhania si poradí s prehrávaním videí v rozlíšeniach HD a FHD (720p a 1080p). Videá v rozlíšení 4K ho poriadne potrápia a ich prehrávanie nie je plynulé. Miestami mu dalo zabrať aj prehliadanie webových stránok, kedy potreboval pár sekúnd na ich načítanie.

Reálne spracovanie a využitie konceptu modulárneho počítača v podaní spoločnosti Acer hodnotíme veľmi pozitívne a rozhodne má potenciál, narážame však na dva veľké nedostatky. Prvým problémom je použitie nevýkonného procesoru. Počítač pripojenie modulu s výkonnou grafickou kartou jednoducho nezachráni.

Acer Revo Build

Druhým problémom je momentálne nešťastne nastavená cena a situácia s dostupnosťou prídavných modulov. Jediný momentálne dostupný modul je totiž pevný disk s kapacitou 1 TB. Ten je síce možné odpojiť a bez problémov používať aj ako samostatný externý disk s pripojením pomocou USB 2.0 No cena predstavuje poriadnu pálku – 128€. Externý disk s rovnakou kapacitou a rýchlejším konektorom USB 3.0 je pritom možné kúpiť za 55 €, čo je menej ako polovica ceny modulu. Nastáva tu otázka prečo sa oplatí priplácať toľko za modul, keď môžeme priamo k počítaču pomocou USB 3.0 konektoru pripojiť externý disk. Možný rozdiel je v prenosovej rýchlosti, nakoľko modul je pripojený pomocou pogo konektorov, no k dispozícii sme mali len základný počítač a tak sme to nemali možnosť porovnať. Ako sa výrobca postaví k ďalším modulom a ako sa uplatní celý koncept sa tak ešte len uvidí.

Acer Revo Build v testovanej konfigurácii je tak počítač s unikátnym spracovaním vhodným na základnú kancelársku prácu a ako multimediálne centrum do obývačky. Ako rozumnejší základ pre ďalšie rozširovanie pomocou modulov je z nášho pohľadu vhodnejším druhý dostupný model, ktorý Acer ponúka. Ten je vybavený procesorom Intel Core i3, 4 GB operačnej pamäte a 500 GB diskom. Oproti nami testovanému modelu je podľa informácií na stránke výrobcu drahší o 100€, no pokiaľ by ste chceli plne využiť potenciál modulárneho počítača aj po grafickej stránke je rozumnejšou investíciou. Nami testovaný model Acer Revo Build AM1-601 je v predaji dostupný za cenu 179€.

01.03.2016

+