MojWindows

Dlhé načítavanie webových stránok je pre ich návštevníkov otravné a pre firmy môže predstavovať stratu zisku. Aj preto sa veľký dôraz kladie na rôzne optimalizačné techniky, ako načítavanie urýchliť. Problematické sú hlavne komplexné stánky s množstvom vzájomne prepojených objektov. Najčastejšie sa preto používajú rôzne techniky dátovej kompresie. No výskumníci z MIT a Harvardu spojili sily, aby sa na problematiku pozreli trochu inak. Výsledkom ich spoločného úsilia je algoritmus s názvom Polaris. Jeho využitím je načítavanie stránok možné skrátiť až o 34%.

Webová stránka je totiž vytvorená z množstva rôznych objektov, ktoré môžu byť vzájomne poprepájané. Predtým, ako do prehliadača zadáme adresu, nevie ako má stránka vyzerať. Keď sa informácie začnú načítavať, prehliadač musí preniesť objekty zo serveru a vyhodnotiť, kam ich má umiestniť. Tento proces však komplikujú spomínané závislosti objektov.

Použitá technika sa teda zameriava na mapovanie prepojení (závislostí) medzi jednotlivými objektami na danej stránke. Cieľom je určiť najefektívnejšiu trasu ako má prehliadač načítať vzájomne prepojené objekty. Oproti ostatným algoritmom využívajúcim sledovanie závislostí je Polaris podľa tvorcov  prepracovanejší. Tie sa totiž zameriavajú na porovnávanie vzťahov pomocou HTML tagov a nedokážu tak zachytiť drobné závislosti.

Aby Polaris mohol fungovať, musí byť na server, kde je web umiestnený, nainštalovaný analytický nástroj Scout. Ten jednotlivé stránky načíta a extrahuje z nich všetky možné závislosti, aby mohol  vytvoriť graf závislostí. Graf následne využije Polaris integrovaný do prehliadača a s jeho využitím optimalizuje spôsob akým sú stránky načítavané. V momente, kedy na server dorazí požiadavka od klienta musí byť graf už pripravený. Tvorcovia algoritmu upozorňujú, že pokiaľ dôjde k výrazným zmenám na stránke, musí proces mapovania závislosti prebehnúť znova.

Polaris v rámci výskumu otestovali na dvestovke najnavštevovanejších webov. Priemerné zrýchlenie, ktoré bolo dosiahnuté jeho využitím dosahovalo 34%. Prízvukujú však, že výsledky závisia na komplexnosti daných stránok. Jednoduché weby tak nepocítia takmer žiaden benefit, zatiaľ čo tie komplexné si môžu výrazne polepšiť. Zatiaľ ide len o výsledky výskumu a do reálneho nasadenia má Polaris ešte ďaleko. Autori dúfajú, že v budúcnosti sa im podarí nadviazať spoluprácu s tvorcami populárnych webových prehliadačov. Spoločnými silami by tak mohli nájsť cestu ako Polaris reálne uplatniť.

Zdroj: MIT

11.03.2016

+