MojWindows

Trend minipočítačov frčí už nejaký ten čas a z malých „obývačkových“ krabičiek aktuálne výrobcovia prechádzajú na počítače vo forme prerastených USB kľúčov s HDMI konektorom. Takéto počítače vybavené systémom Windows sa na výslnie dostali aj minulý rok, kedy ich predstavili spoločnosti Intel, Asus a Lenovo. V najbližšej dobe sa s týmto typom počítačov budeme pravdepodobne stretávať čoraz častejšie. Aktuálna generácia zaujme hlavne atraktívnou cenou, veď kto by nechcel počítač za necelú „stovku“, ktorý môže navyše prenášať vo vrecku? Čo však za túto cenu vlastne získame a aké výhody a nevýhody sú s tým spojené?

Koncept

Už samotný koncept so sebou prináša viacero problémov. Pre používanie HDMI počítača, potrebujeme vlastniť klávesnicu, myš a obrazovku. V prípade, že nič z toho k dispozícii nemáme, počiatočné náklady narastajú a teoreticky by sme mohli uvažovať rovno o kúpe All-in-One riešenia alebo lacného notebooku. Pokiaľ ale máme monitor s HDMI alebo hľadáme multimediálne riešenie do obývačky, ktoré pripojíme do televízora, ide o atraktívne riešenie. Rovnako tak by mohlo ísť o zaujímavé riešenie na základnú kancelársku prácu alebo pre mladšieho študenta. Ďalším úskalím tohto typu počítačov je nedostatok výkonu. Súčasná generácia HDMI počítačov vo všeobecnosti poskytuje výkon dostatočný na prehrávanie videí, surfovanie po nete, základnú kancelársku prácu a hranie skutočne nenáročných hier (Windows Store).

Lenovo Ideacentre Stick 300

Na trhu by sa v priebehu roka mali objaviť aj podstatne výkonnejšie modely, no v tomto prípade cena dramaticky narastá a za štyri stovky množstvo ľudí radšej zakúpi mini-tower s podstatne lepšou výbavou. Posledným problémom, ktorým momentálne koncept trpí, je nutnosť zariadenie napájať pomocou adaptéra. HDMI port nedokáže dodávať dostatok energie, aby ho utiahol. HDMI počítače sú rozhodne niečím, čo môže mať budúcnosť, no otázne je či prerazia. Toľko vo všeobecnosti, poďme sa pozrieť, ako si vedie Lenovo Ideacentre Stick 300.

Balenie, pripájanie a napájanie

Lenovo do balenia okrem samotného minipočítača pridalo USB kábel, napájací adaptér a predlžovací HDMI kábel. Práve ten je drobným detailom, ktorý veľmi oceňujeme. Jeho použitím sa vyrieši situácia, kedy je pripojenie do HDMI portu problematické. Či už z konštrukčných dôvodov (blízkosť iného konektoru) alebo je obrazovka umiestnená tak, že počítač sa tam priamo nezmestí. Napájanie je vyriešené pomocou microUSB konektora, do ktorého je pripojený adaptér. Drobným nedostatkom je však dĺžka napájacieho kábla, no nejedná sa o veľkú tragédiu.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Rozmery, operačný systém a výbava

Poriadne prerastené USB-čko čiernej farby s rozmermi 100mm x 38mm x 15mm v sebe ukrýva počítač s plnohodnotným 32-bitovým operačným systémom Windows 8.1, ktorý je možné aktualizovať na najnovší Windows 10. Na jeho tele je okrem micro USB portu na napájanie umiestnený ešte jeden plnohodnotný USB port. Pokiaľ teda nevlastníte set klávesnica + myš pripojiteľný pomocou jedného adaptéra, kúpe USB rozbočovača sa pre pohodlné používanie nevyhnete. Alternatívnym riešením je kúpa klávesnice so zabudovaným touchpadom alebo pripojenie s využitím bluetoothu. Lenovo IdeaCentre Stick 300 nedisponuje žiadnymi reproduktormi a zvuk sa prehráva priamo z pripojeného zariadenia. Spočiatku sa pri používaní objavovali problémy so slabým signálom Wi-Fi pripojenia, a to aj napriek tomu, že router sa nachádzal v tej istej miestnosti. Dôvodom sa však ukázali byť ovládače. Po inštalácii ich novej verzie pomocou Windows Update sa problémy stratili.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Hardvér, benchmarky  a chladenie

Vo vnútri je ukrytý štvorjadrový procesor Intel Atom Z3735F s pracovnou frekvenciou 1,33 Ghz, ktorý sprevádza operačná pamäť veľkosti 2 GB a integrovaná grafická karta Intel HD. Pri vyššej záťaži sa počítač začne zahrievať, proti čomu bojuje aktívny ventilátor, ktorý svoju prácu odvádza dobre a nepôsobí ani extrémne rušivo. Po približne dvoch hodinách intenzívnych benchmarkoch sa teplota vyšplhala maximálne na 61 stupňov, v prípade kancelárskej práce v trvaní 4 hodín, to bolo maximálne 59 stupňov.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Zo zabudovanej 32 GB internej pamäte je po prvom spustení a nastavení systému k dispozícii približne 20 GB. Poteší  preto čítačka pamäťových kariet, využitím ktorej je priestor možné rozšíriť. Lenovo Ideacentre Stick 300 si zákazník určite nekúpi za účelom hrania nových hier, no tie, ktoré sú dostupné vo Windows Store si vychutnať môže. Pri našom testovaní sme zariadenie prehnali aj sériou benchmarkov ako PC Mark 8 a 3D Mark. Ich výsledky len potvrdzujú naše domnienky.

Testom sme podrobili aj rýchlosť zápisu a čítania zo zabudovaného úložiska cez benchmark CrystalDiskMark.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Výkon v praxi

Vzhľadom na použitý hardvér nemožno očakávať žiaden závratný výpočtový výkon. Prehrávanie videí síce prebieha bez problémov, no kameňom úrazu je súčasné používanie viacerých aplikácií. Vtedy používateľský komfort značne trpí. Úlohy ako prehliadanie sociálnych sietí, písanie mailov, dokumentov a základná kancelárska práca fungujú bezproblémovo. Lenovo Ideacentre Stick 300 sme používali v prepojení s fullHD (1920×1080) monitorom a musíme zhodnotiť, že základnú prácu zvládal a pracovalo sa s ním pohodlne. Čo sa týka hier, tu sa zázraky nedejú. Poradí si tak s hrami z Windows Store.

Prehrávanie 720p a 1080p (30 fps) videí zo služby Youtube, čo v prípade použitia ako multimediálneho centra predstavuje podstatnú časť využitia, prebiehalo plynule. Pri snahe o prehranie 4K videí sme sa však už pohybovali za hranicou výkonu. Videá boli trhané a  nepozerateľné. Skúšali sme aj prehrávanie videí priamo z úložiska zariadenia. Výsledky boli veľmi podobné ako v prípade prehrávania z Youtubu. Rozdielom bolo prehrávanie 1080p 60fps videa, počas ktorého sa kde-tu objavovalo drobné trhanie, no video bolo stále pozerateľné.  Pokus o prehranie 4K videa opäť dopadol neúspešne.

Lenovo Ideacentre Stick 300

Záver

Lenovo Ideacentre Stick 300 si môže nájsť viacero využití. Pretvorenie obyčajného televízora s HDMI portom na multimediálne centrum do obývačky na hranie jednoduchých hier z Windows Store, kancelárska práca, prehliadanie webových stránok a sociálnych sietí. Ďalším možným príkladom je jednoduchý počítač do detskej izby pre študenta základnej školy.

Na použitie vo firemnom segmente, kde by si ho zamestnanci prenášali domov a pokračovali v začatej robote je omnoho vhodnejší notebook. Rozhodne sa ale nehodí na počítačové hry ani náročné aplikácie a miestami sa zapotí aj pri multitaskingu. Rovnako tak na cesty. Ide síce o kompaktné zariadenie, no na jeho využitie je potrebné nájsť vhodný monitor/televízor a nosiť so sebou minimálne klávesnicu. Za predajnú cenu pohybujúcu sa na úrovni 100€ môžeme Lenovu vyčítať len máločo.

+Kompaktnosť

+Cena

+Plnohodnotný systém

-Výkon

-Jediný USB port

 

09.03.2016

+