MojWindows

Výsledky prieskumu realizovaného v 252 firmách v Českej republike a na Slovensku počas februára 2016 predstavila spoločnosť Intel pri príležitosti uvedenia šiestej generácie procesorov Intel Core vPro pre podnikové využitie. V slovenských firmách sa čoraz viac presadzuje flexibilné pracovné prostredie. Hovoria o tom čísla, aké množstvo firiem necháva zamestnancov pracovať aj mimo kancelárií, z domu či v podstate odkiaľkoľvek. Na Slovensku to aktuálne neumožňuje 30% firiem, ostatní ale v rôznej miere, v závislosti na pracovnej činnosti alebo pozícii, prácu mimo firmu umožňujú.

Voľnejší vzťah k pracovisku a „home office“

„Prácu z domu, tzv. „home office“ podporuje pri všetkých zamestnancoch 11% firiem, vo vybraných profesiách a v oddeleniach ďalších 53%. V 6% firiem to je možné len za určitých okolností, napríklad v prípade ochorenia,“ komentuje výsledky prieskumu Petr Ulvr, obchodný manažér spoločnosti Intel pre Českú a Slovenskú republiku.

O voľnejšom vzťahu k pracovisku, ktoré sa stáva skôr „stavom mysli“, než pevným miestom v kancelárii, svedčí aj súvisiaci trend flexibilného pracovného prostredia v rámci firiem. „Zamestnanci už zďaleka nie sú tak výrazne viazaní ku svojmu pracovnému stolu alebo kancelárii. Možnosť pracovať z iného miesta v rámci firmy sa týka už viac ako polovice respondentov  – v Čechách to umožňuje 58% a na Slovensku dokonca 62% firiem.

„38% firiem umožňuje pracovať s počítačom flexibilne v rámci firmy všetkým zamestnancom a 23,5% firiem len  niektorým profesiám alebo oddeleniam. Z prieskumu vyšlo najavo, že medzi podporovateľov tohto konceptu mobility v prostredí firiem patria skôr veľké firmy nad 500 zamestnancov, medzi ktorými sa k nej hlásia celé dve tretiny,“ uviedol k výsledkom prieskumu Petr Ulvr.

Takmer tri štvrtiny firiem to chce skúsiť bezdrôtovo

Na to, aby zamestnanci mohli pracovať plnohodnotne a efektívne aj mimo svoju kanceláriu v „smart“ konferenčných miestnostiach alebo zdieľaných kanceláriách a huboch, potrebujú využívať ďalší stupeň mobility, kde už nebudú obmedzovaní ani prepojením s perifériami prostredníctvom káblov, drôtov alebo adaptérov. Technológia bezdrôtového prenosu obrazu a prepojenie s perifériami bez akýchkoľvek káblov sa javí riaditeľom IT slovenských firiem ako perspektívna. Vo svojej firme by ju chcelo mať 73,5% slovenských respondentov (v Čechách 73,3 %) z nich, čo z nej spoločne s bezdrôtovým nabíjaním robí najatraktívnejšou z technologických trendov posledných rokov.

„Myšlienka odstrihnutia sa od všetkých drôtov a káblov sa ukazuje z hľadiska praktického biznisu firiem omnoho životaschopnejšia ako napríklad ovládanie počítačov gestami, hlasom či prekvapivo aj dotykom, teda technológie, ktoré nechávajú CIOs z hľadiska investícií pomerne chladnými,“ interpretuje výsledky prieskumu Petr Ulvr zo spoločnosti Intel.

Intel svojou technológiou Intel Unite pomáha znižovať zbytočné náklady

Zo štatistiky týkajúcej sa spoločnosti Intel vyšlo najavo, že telekonferencie v priemere začínajú o sedem a pol minúty neskôr v dôsledku technických záležitostí, ako je hľadanie vhodných adaptérov pre projektor alebo rôznych redukcií. Technológia Intel Unite, umožňujúca bezdrôtové a bezpečné pripojenie k projektorom alebo monitorom zadaním PINu, dokázala skrátiť tento premárnený čas o sedemdesiat percent na dve minúty. Ide o nesporný finančný prínos z hľadiska financií, ale aj produktivity zamestnanca.

Zdroj: TS

14.03.2016

+