MojWindows

Operačný systém Windows 10 v podstate nastavil nový trend vo vývoji, pretože ho definujú menšie, ale dôležité aktualizácie, ktoré bude Microsoft vydávať počas konkrétnych časových intervalov. To tiež znamená, že Microsoft upúšťa od veľkých vydaní nových operačných systémov. Windows 10 totiž nebude nikdy dokončený úplne. Tento model je tiež známy ako „Windows ako služba“. Prvýkrát tak Microsoft prináša extra služby bez ďalších poplatkov prostredníctvom aktualizácií. My sa v tomto tipe pozrieme na niektoré vlastnosti systému, ktoré by si používateľ určite mal prejsť.

Windows 10 za najlepšiu cenu


1. Prispôsobenie obrazovky uzamknutia

Po vypustení operačného systému Windows 10 Microsoft pridal do možností prispôsobenia obrazovky uzamknutia tzv. „Windows Spotlight“ (Windows novinky) vlastnosť, ktorá zobrazuje to najlepšie pozadie, ktoré je momentálne žiadané.

Zapnutie tejto funkcie docielime veľmi jednoducho. Stlačíme klávesovú skratku Windows tlačidlo + i a v nastaveniach klikneme na položku Prispôsobenie. Potom už len v nasledujúcej ponuke klikneme na možnosť Obrazovka uzamknutia a vo vyskakovacej ponuke pod nápisom Pozadie zvolíme možnosť Windows Novinky.

Windows 10

Na obrazovke uzamknutia sa vpravo hore zobrazuje aj spätná väzba, v ktorej môžete vyjadriť svoju spokojnosť alebo nespokojnosť s daným pozadím a systém tak bude vedieť, že vám v budúcnosti má navrhnúť podobný alebo úplne iný motív.

Windows 10

2. Viac dlaždíc v ponuke Štart

Windows 10 disponuje prispôsobiteľnou ponukou Štart, čo bola veľmi žiadaná vec od používateľov, ktorí nemali radi ponuku vo Windows 8. Microsoft teda pridal ponuke Štart zopár užitočných vlastností, ktoré pomôžu každému používateľovi s jej originálnym prispôsobením.

Opäť stlačíme klávesovú skratku Windows tlačidlo + i a prejdeme do ponuky Prispôsobenie, kde klikneme na možnosť Štart a následne vpravo klikneme na posuvník pod nápisom Zobrazenie ďalších dlaždíc.

Windows 10

Potom výsledok vyzerá napríklad takto.

Windows 10

3. Prispôsobenie farebného motívu

Prispôsobenie farebného motívu je veľmi dobrá funkcia, ktorá umožňuje každému používateľovi dotvorenie vlastného farebného štýlu ponuky Štart, dlaždíc a panelu úloh, či dokonca prihlasovacej obrazovky.

Funkciu nájdeme v ponuke Nastavenia, kde klikneme na možnosť Prispôsobenie a následne zvolíme položku Farby. Tu máme možnosť vidieť aj náhľad, ktorý sa aktualizuje hneď po vykonaní nejakej zmeny. Môžeme si zvoliť automatický výber farby motívu z pozadia, ktorý sa aktualizuje vždy, keď sa zmení obrázok na pozadí alebo si môžeme farebný motív vybrať sami zo širokej farebnej škály.

Windows 10 Windows 10

Windows 10 za najlepšiu cenu

4. Multitasking

Výbornou vlastnosťou Windows 10 je Multitasking. Umožňuje totiž používateľovi na obrazovku umiestniť až 4 okná naraz. My sme umiestnili len 2 pre menší displej. V nastaveniach sú štandardne tieto nastavenia zapnuté, no my si aj tak ukážeme, kde ich nájdeme.

Prejdeme do ponuky Nastavenia a zvolíme možnosť Systém, kde si nájdeme Multitasking a v Prichytení skontrolujeme, či sú všetky 4 možnosti zapnuté. Najdôležitejšia je práve 4. v poradí.

Windows 10

Výsledok potom vyzerá napríklad takto.

Windows 10

5. Vysielanie prostredníctvom Microsoft Edge

Prehliadač Microsoft Edge okrem iných vylepšení disponuje aj funkciou s názvom Vysielanie médií do zariadenia, ktorá sa nachádza v ponuke Viac označenej troma bodkami vpravo hore. Prostredníctvom nej môže používateľ spúšťať videa, hudbu alebo obrázky na väčšej obrazovke napr. cez konzolu Xbox One, či tlačiť obrázky cez tlačiareň.

Po otvorení prehliadača si napr. otvoríme YouTube a následne pustíme konkrétne video, či hudbu. Potom v pravom hornom rohu prehliadača klikneme na ponuku Viac a zvolíme už spomínanú možnosť Vysielanie médií do zariadenia. Systém automaticky začne vyhľadávať dostupné zariadenia.

Windows 10

Windows 10

 6. Synchronizácia v Microsoft Edge

Užitočná vlastnosť prehliadača Edge je synchronizácia záložiek, obľúbených položiek, hesiel a zoznamov medzi zariadeniami. Je potrebné mať na pamäti, že synchronizácia dát nie je prístupná pokiaľ nie ste prihlásení pod určitým Microsoft účtom, ktorý používate na všetkých týchto zariadeniach.

Synchronizácia sa vykonáva nasledovne. V prehliadači prejdeme do ponuky Viac v pravom hornom rohu a  následne zvolíme možnosť Nastavenia. Potom sa presunieme nižšie, nájdeme posuvník pri nápise Synchronizácia vášho obsahu a zapneme ho.

Windows 10

Windows 10 za najlepšiu cenu

7. Predvolená tlačiareň

Boli časy, keď používateľ musel systému povedať, ktorú tlačiareň si želá mať ako predvolenú. V dnešnej dobe Windows 10 ovláda predvolenú tlačiareň. Pokiaľ máte nastavených viac tlačiarní na vašom zariadení, túto funkcionalitu môžete otestovať veľmi ľahko. Pošlite niektorej z nich dokument na vytlačenie. Potom otvorte inú aplikáciu a skúste vytlačiť iný dokument. V tomto prípade sa bude tlačiť z tlačiarne, ktorú ste použili prvýkrát.

Funkcia predvolenej tlačiarne je štandardne zapnutá, no môžete si ju v prípade potreby vypnúť prejdením do ponuky Nastavenia, kde klikneme na možnosť Zariadenia a zvolením záložky Tlačiarne a skenery. V nej sa presunieme nižšie, kde sa nachádza Povolenie spravovania predvolenej tlačiarne vo Windowse a klikneme na posuvník pod nápisom.

Windows 108. Lokalizácia zariadenia

Táto funkcia bola pôvodne určená pre lokalizáciu smartfónov pri ich prípadnom odcudzení, no s príchodom operačného systému Windows 10 ju môžu využívať aj notebooky, tablety, či desktopy.

Zapnúť si ju vieme stlačením klávesovej skratky Windows tlačidlo + i, ktoré nás dostane do ponuky Nastavenia, kde si všimneme ponuku Aktualizácia a zabezpečenie a v nej možnosť Nájsť moje zariadenie. Tu si všimneme, či je funkcia Nájsť moje zariadenia zapnutá alebo vypnutá. Jej stav vieme zmeniť kliknutím na tlačidlo Zmeniť.

Windows 10Pokiaľ by vám teda niekto nedajbože odcudzil vaše zariadenie, viete si nájsť jeho poslednú polohu na odkaze account.microsoft.com/devices.

9. Uloženie nainštalovaných aplikácií na externé úložisko

Ďalšou užitočnou vlastnosťou Windowsu 10 je ukladanie aplikácií, dokumentov, hudby, obrázkov, či videí na externé média, ako USB alebo externý pevný disk. V prípade záujmu využiť túto vlastnosť je potrebné pripojiť externé uložisko k zariadeniu a urobiť nasledovné:

Otvoríme si ponuku Nastavenia a klikneme na Systém. Následne si nájdeme možnosť Úložisko a klikneme na ňu. Napravo sa nám zobrazí zoznam úložísk a pod nimi Ukladacie umiestnenia, kde si vieme nastaviť, na ktoré z nich sa budú ukladať aplikácie, dokumenty, hudba, obrázky, či videá.

Windows 10 za najlepšiu cenu

Windows 10

10. Komunikačné aplikácie poháňané Skypom

Windows 10 taktiež obsahuje zopár nových komunikačných aplikácií ako Telefón, Výmena správ a Skype video, ktoré sú poháňané aplikáciou Skype. Zatiaľ síce neoplývajú extra funkcionalitou, pretože sú stále vo vývoji, no na odosielanie správ, telefonovanie, či video hovory postačujú.

Windows 10

Balíme

Ako je vidieť, posledná aktualizácia operačného systému Windows 10 s označením 1511 ponúka množstvo zaujímavých a užitočných funkcií, o ktorých ste možno ani nevedeli a zídu sa vám pri práci na vašom počítači. Microsoft teda drží slovo o prínose nových funkcií a aplikácií v každej aktualizácií. Samozrejme systém má stále dosť nedostatkov, no model „Windows ako služba“ práve dovoľuje ich rýchle odstránenie jeho aktualizáciou.

23.03.2016

+