MojWindows

Windows 10 síce neustále naberá na popularite a prekonal už viac ako 200 miliónov inštalácií, no Microsoft sa netají tým, že chce dosiahnuť celú miliardu. Aj z tohoto dôvodu prechádza na pomerne novú stratégiu, kedy sa aktualizácia na Windows 10 pre systémy Windows 7 a 8.1 v rámci aktualizačného nástroja Windows Update mení z voliteľnej na odporúčanú. Nejde však o žiaden prekvapivý krok, nakoľko Microsoft túto zmenu avizoval ešte v októbri minulého roka.

Nechcete aktualizáciu sťahovať? Vypnite si automatické aktualizácie

Samotný krok zdôvodňuje uľahčením aktualizačného procesu pre používateľov, ktorí chcú inovovať na Windows 10. Čo však používatelia, ktorí sú so svojim súčasným systémom spokojní a inovovať na Windows 10 nechcú? Tým sa nový prístup rozhodne páčiť nebude. Všetkým, ktorí majú zapnuté automatické aktualizácie, bude totiž stiahnutá aktualizácia na Windows 10, ktorej veľkosť sa pohybuje na úrovni približne 3GB. Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť tomuto sťahovaniu dát, je vypnutie automatických aktualizácií a namiesto toho ich inštalovať ručne. To však nie je najšťastnejším riešením pre menej zdatných používateľov.

Používateľ má aj naďalej posledné slovo

K stiahnutiu aktualizácie a vyzvaniu na spustenie inštalácie síce dôjde automaticky, no samotné spustenie inštalačného procesu je aj naďalej v réžii používateľa. Ten podľa dostupných informácií musí vyslovene potvrdiť spustenie inštalácie. Nedôjde tak k scenáru, kedy by užívateľ nevedomky nainštaloval nový operačný systém. Stále tu však vyvstáva otázka, prečo by mal sťahovať zbytočné dáta, ktoré nechce využiť. Už takto sa mnohým používateľom nepáči neustále pripomínanie dostupnosti aktualizácie pomocou vyskakovacieho okna v pravom dolnom rohu obrazovky. Častokrát dokonca siahajú po rôznych nástrojoch tretích strán, ktoré podobné správanie systému blokujú.

Čas na návrat k predošlému systému

V prípade, že by používateľ omylom inštaláciu predsa len potvrdil a nechal prebehnúť, stále má možnosť vrátiť sa k predošlému systému v termíne 31 dní a nestratí tak pôvodne súbory ani aplikácie. Na záver opäť pripomíname, že nejde o vyžadovanú, ale o odporúčanú aktualizáciu a posledné slovo má stále používateľ.

Zdroj: Zdnet

02.02.2016

+