Microsoft chce stavať datacentrá na morskom dne, prvé testy prebehli úspešne

Výskumníci z Microsoftu úspešne vyskúšali prototyp sebestačného datacentra, ktoré dokáže operovať desiatky metrov pod hladinou mora. Eliminuje sa tak jeden z najdrahších problémov, ktorému čelí technologický priemysel : účet za chladenie.

Dnešné datacentrá, ktoré poháňajú všetko od streamovania videa až po sociálne siete, či email, obsahujú tisícky počítačových serverov, ktoré pri práci generujú obrovské teplo a musia byť neprestajne chladené. Ak totiž dôjde k nárastu tepla, server prestáva správne fungovať.

To, že sa vybavenie umiestni do hlbín chladnej morskej vody, by mohlo rapídne pomôcť s týmto problémom. Okrem vyriešenia otázky chladenia, je Microsoft na stope aj problému s narastajúcou energickou náročnosťou na prevádzku. Moduly by mohli byť vybavené špeciálnou turbínou alebo priamo prílivovou elektrárňou, čím by sa zabezpečila energetická samostatnosť.

Hlavným cieľom projektu označeného Project Natick je vytvorenie siete obrovských oceľových trubíc prepojených pomocou káblov z optického vlákna, ktorá by bola umiestnená priamo na morskom dne. Druhou možnosťou je umiestnenie kontajnerov až pod morský povrch, aby zachytávali energiu morských prúdov pomocou turbíny, ktorá generuje elektrickú energiu.

Myšlienka so sebou prináša množstvo technologických problémov a s tým spojené environmentálne obavy. No výskumníci veria, že masová produkcia takýchto modulov by mohla znížiť čas potrebný pre vybudovanie nového datacentra zo súčasných dvoch rokov na 90 dní. To by malo priniesť vysokú cenovú úsporu.

Podmorské datacentrá dokážu rovnako urýchliť prácu webových služieb. Vychádza to z predpokladu, že väčšina svetovej populácie býva bližšie k oceánom, ako k súčasným dátovým centrám na povrchu. Možnosť umiestniť výpočtový výkon do blízkosti užívateľov by znamenalo zníženie odozvy, vďaka čomu by sa zlepšil používateľský zážitok.

Súvisiacie články

Projekt poháňa rastúci dopyt po cloudových službách a výpočtovom výkone na prenájom. Microsoft v súčasnosti spravuje viac ako stovku datacentier po celom svete a ďalšie rapídne pribúdajú. Spoločnosť investovala viac ako 15 miliárd dolárov na výstavbu globálneho systému data centier, ktorý užívateľom celosvetovo ponúka viac ako 200 online služieb.

Výskumníci nedávno úspešne ukončili 105 dní trvajúcu skúšku oceľového modulu s takmer 2 a pol metrovým priemerom, ktorý bol umiestnený v hĺbke 9 metrov pod hladinou Tichého oceánu. Jeho ovládanie prebiehalo priamo z kampusu spoločnosti Microsoft v Redmonde. Najväčšie obavy spočívali v možnosti výskytu hadvérvovej poruchy a prípadného prepúšťania morskej vody. Modul preto disponoval viac ako stovkou senzorov, ktoré podrobne merali všetky podmienky. Účelom testu bolo lepšie pochopiť, aké to je fungovať v prostredí, kde tak jednoducho nemôžete poslať opravára. Systém pritom vydržal a dokonca prekonal prvotné očakávania.

Aktuálne začali práce na module, ktorý bude trojnásobne väčší ako ten testovací. Inžinieri z Microsoftu očakávajú, že k skúške tohto obra dôjde začiatkom budúceho roka, pričom umiestnený bude v blízkosti Floridy alebo vo vodách Severnej Európy. Prvý prototyp pomenovaný po postave z herného univerza Halo – Leona Philpot, už bol navrátený na pôdu kampusu spoločnosti Microsoft.

Vo veľkej oceľovej trubici pokrytej tepelnými výmenníkmi sa nachádza serverová skriňa, využívajúca chladenie na princípe stlačeného dusíka. Podmorské moduly sú navrhnuté tak, aby bez údržby vydržali bezproblémovo fungovať po dobu piatich rokov. Preto Microsoft skúša rôzne nové prístupy, ako zabezpečiť bezúdržbový chod serverov na morskom dne počas rovnakej doby. Zároveň prebiehajú aj viaceré štúdie s cieľom odhaliť možný dopad celého projektu na krehký morský ekosystém.

Zdroj: TNYT

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojWindows.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.