MojWindows

Domáce routery s nízkym až žiadnym zabezpečením sú, bohužiaľ, úplne bežnou vecou. Útočníci tak s pomerne malou námahou dokážu prebrať kontrolu a infikovať ich svojim škodlivým programom. Následne takto infikované routery využívajú napríklad na organizovanie DDoS útokov, kedy kombinujú silu tisícok zariadení, aby vybraný server zahltili neustálymi požiadavkami.  Ten pod týmto náporom jednoducho nie je schopný správne fungovať a služba, ktorá na ňom beží, skončí offline.

Približne takto operuje aj známa skupina hackerov Lizard Squad, ktorá je zodpovedná aj za početné útoky na Xbox Live a Playstation Network. Pri svojich útokoch koordinujú stotisíce routerov po celom svete, ktoré predtým infikovali svojim malvérom. Samotní majitelia častokrát nie sú schopní s niečím takýmto bojovať alebo o tom, že ich zariadenie je zneužívané vôbec nemajú potuchy.

Do boja proti tomuto zneužívaniu však vyrazila skupina hackerov samaritánov. Rozhodli sa zaútočiť na už infikované routery a pomocou vlastného malvéru odstrániť všetok ostatný škodlivý kód, ktorý bol prítomný. Podľa výskumu spoločnosti Symantec malo dôjsť k „oslobodeniu“ už približne 70 000 routerov. Toto číslo by malo v najbližšej dobe dramaticky narastať, pričom celkovým cieľom je získať z pod kontroly skupiny Lizard Squad všetky routery. Ich počet by sa mal pohybovať na úrovni 150 000 až 200 000. Každým dňom sa tento počet mení v závislosti od toho, ktorá skupina hackerov je úspešnejšia a hackerské vojny tak neustále prebiehajú v domácnostiach nič netušiacich ľudí.

Zdroj: Forbes

12.02.2016

+