MojWindows

Microsoft od februára prešiel na novú stratégiu týkajúcu sa aktualizácie na Windows 10 zo systémov Windows 7 a 8.1. Dovtedy bola v nástroji Windows Update kategorizovaná ako voliteľná, čo znamenalo, že k stiahnutiu došlo výhradne vtedy, ak si to vyžiadal používateľ. Od februára však došlo k zmene kategórie na odporúčanú. Používatelia Windows 7 a 8.1, ktorí majú v systéme zapnutú inštaláciu odporúčaných aktualizácií, tak už čoskoro budú stáť pred výzvou na začatie inštalácie systému Windows 10. Stále však majú plnú kontrolu nad tým, či k samotnej inštalácii dôjde alebo nie.

Podľa informácií, ktoré poskytol Microsoft, prebieha momentálne testovacia fáza tejto inštalačnej stratégie v Spojených štátoch a postupne sa bude rozširovať aj na ďalšie krajiny. Zmena na jednej strane môže uľahčiť inštaláciu systému pre používateľov, no na ľudí, ktorí inovovať nechcú, bude mať veľmi negatívny efekt. O niekoľko dodatočných informácií o tejto zmene sme požiadali priamo Microsoft.

Zverejní Microsoft oficiálne vyjadrenie a podrobnosti o zmene aktualizácie na Windows 10 z voliteľnej na odporúčanú?

Od uvedenia Windows 10 sa našej technickej podpory najviac ľudí pýtalo na to, ako môžu inovovať na Windows 10. Keďže tento rok uplynie možnosť bezplatného prechodu na Windows 10, chceme ľudom pomôcť inovovať na najlepší Windows v histórii ešte pred tým, ako ponuka bezplatného prechodu skončí. Budeme aj naďalej pracovať na tom, aby naši používatelia mali možnosť voľby a mali radi Windows 10.

Ako sme uviedli na našom blogu v októbri 2015, zaviazali sme sa k tomu, aby sme používateľom Windows 7 a Windows 8.1 uľahčili inováciu na Windows 10. Aby sme pomohli tým zákazníkom, ktorí si už inováciu zarezervovali, aktualizovali sme spôsob inovácie, vďaka ktorému si používatelia môžu vybrať čas, kedy prebehne inovácia na Windows 10. Zákazníci však plne rozhodujú o tom, či inováciu skutočne vykonajú.

Užívateľom, ktorí majú zapnuté automatické aktualizácie, sa tak stiahne cca 3 GB dát aj v prípade, že inovovať nechcú. Aký je možný postup v tomto prípade okrem vypnutia aktualizácií?

Zákazníci si môžu vybrať možnosť neinštalovať Windows 10 alebo odstrániť inováciu z mechanizmu Windows Update upravením jeho nastavení. Notifikácie aplikácie Get Windows 10 umiestnenej v notifikačnom paneli vo Windows 7 a Windows 8.1 je možné vypnúť. Rovnako je možné z notifikačného panelu odstrániť aj samotnú aplikáciu Get Windows 10.

Čo ľudia, ktorí platia za prenesený objem dát?

Používatelia Windows 8.1, ako aj Windows 7, používajúci dátovo merateľné pripojenie, budú pred stiahnutím aktualizácie Windows 10 upozornení, že stiahnutie aktualizácie môže viesť k extra poplatkom ich internetovému poskytovateľovi. To sa týka aj zariadení pripojených prostredníctvom Wi-Fi cez mobilný hotspot.

Platí aj naďalej, že samotnú inštaláciu musí potvrdiť používateľ?

Áno.

Ak ju raz odmietne, bude pravidelne upozorňovaný na jej potvrdenie?

Aktuálne túto informáciu nemáme, pošleme ju hneď, ako ju budeme mať k dispozícii.

Najnovšie však aktualizácia nie je poskytovaná len ľudom, ktorí si už inováciu rezervovali, ale všetkým používateľom. K tomuto rozhodnutiu malo podľa oficiálneho blogu spoločnosti Microsoft pritom dôjsť ešte minulý rok. Vtedy bola aktualizácia na Windows 10 stále označená ako voliteľná. Čoskoro by sa však mala zmeniť na odporúčanú aj pre všetkých slovenských používateľov.

Najjednoduchším riešením, ako zabrániť sťahovaniu inštalačných súborov v prípade, že na Windows 10 nechcete prejsť, je upravenie nastavení Windows Update. V tomto prípade by malo postačovať odškrtnúť políčko „Poskytovať odporúčané aktualizácie rovnakým spôsobom ako dôležité aktualizácie“.

dolezite2

15.02.2016

+